Flere hundre demonstranter hadde samlet seg, og mange av dem spyttet, sparket og slo til begravelsesbilen da den kom med Priebkes kiste til et senter som drives av en ultrakonservativ katolsk utbrytergruppe som skulle stå for begravelsen.

Borgmester protesterte

«Morder», ropte mange av dem, og en mann utbrøt at den tidligere SS-kapteinen heller burde kjøres på søppelfyllinga.

Borgermester Nicola Marini i Albano ved Roma forsøkte å hindre at begravelsesfølget passerte gjennom byen hans, som han sa hadde vært et senter for motstanden under krigen, men forsøket ble stanset av retten. Han deltok deretter selv i protestene.

Dømt til livstid

Priebke, som var 100 år gammel da han døde, ble i 1998 dømt til livstid for en massakre på 335 mennesker, blant dem 75 jøder, i nærheten av Roma i 1944. Siden han var for gammel til å fengsles, tilbrakte han de siste årene i husarrest.

Sankt Pius X-samfunnet, som blant annet forbindes med antisemittisme, tilbød seg å arrangere Priebkes begravelse etter at Argentina nektet å la ham begraves ved siden av sin kone i Buenos Aires der han bodde i 50 år før han ble pågrepet.

Rømte til Argentina

Borgermesteren i Roma og Vatikanet nektet å la ham begraves i byen, og heller ikke i fødebyen Henningsdorf ville myndighetene vite av ham. Vatikanet gjorde det også klart at ingen katolsk prest fikk forrette i en offentlig begravelse av ham.

Begravelsen var et spesielt følsomt tema i disse dager, siden det onsdag er 70 år siden Romas jødiske befolkning ble fjernet fra byens historiske jødiske nabolag av nazistyrker. Bare 16 av de rundt 1.000 jødene returnerte fra konsentrasjonsleirene.

Priebke selv angret aldri, ba aldri om unnskyldning og hevdet til det siste at holocaust ikke skjedde. Etter krigen rømte han til Argentina med et pass fra Vatikanet som han fikk av en biskop med nazisympatier.

Politiet stopper nazisympatisører.