— De er noen feiginger som ikke har noe å si til befolkningen, sa Lukasjenko om opposisjonen etter å ha avgitt stemme i hovedstaden Minsk søndag.

Han skrøt av at valget gikk rolig for seg.

— Det er hittil ikke noe å kritisere oss for. De burde misunne oss våre kjedelige valg. Vi trenger ingen revolusjoner eller omveltninger, sa Lukasjenko, som har styrt landet i 18 år.

Må ha 50 prosent

I underhuset i dagens nasjonalforsamling kontrollerer Lukasjenkos allierte alle de 110 setene, og alt tyder på at han beholder kontrollen.

Lukasjenko er imidlertid nødt til å sikre et frammøte på over 50 prosent for å hindre at det blir omvalg. Valgobservatører frykter at stemmetellingen vil bidra til at myndighetene får det som de vil.

— Det som har vært det store problemet i tidligere valg, er at selv om det har fungert relativt bra på dagtid i valglokalene, har det gått helt galt under stemmetellingen, sier Christian Holm til nyhetsbyrået TT.

Den svenske parlamentarikeren er en av omkring 300 observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som var til stede under valget.

Boikott

De viktigste opposisjonsgruppene har oppfordret landets 9,5 millioner innbyggere til å boikotte valget.

— Plukk sopp eller kok rødbetsuppe i stedet, har de to største opposisjonspartiene sagt til velgerne.

Statlige TV-kanaler har de siste dagene vært fulle av oppfordringer til folk om å gå og stemme. Men søndag så det ut til at mange hadde fulgt oppfordringen om boikott. Ved mange valglokaler var det svært stille.

— Dette ser ut til å være et valg som går mange hus forbi, sier svenske Holm.

En firedel av de stemmeberettigede har imidlertid avlagt forhåndsstemme, et system som kritikerne hevder rutinemessig blir brukt til å jukse med resultatene.

Lederen for den hviterussiske valgkommisjonen tror ikke det vil bli omvalg.

— Tidligere år har et kvalifisert parlament blitt valgt i den første avstemningen. Jeg tror ikke det vil bli noen overraskelser denne gangen heller, sier Lidia Jermosjina.

Stagnasjon

Det er først og fremst mangel på utvikling og økonomisk fremgang som har preget Hviterusslands vel 20 år lange historie som uavhengig stat. Lukasjenko har styrt landet med jernhånd siden 1994, og selv ikke en økonomisk krise nylig kunne rokke ved hans maktposisjon.

En viktig grunn til det er at Russland har holdt sin hånd over ham, blant annet gjennom politisk støtte og nye lån og investeringer for å berge landet ut av økonomiske vansker.

Samtidig har opposisjonen aldri klart å samle seg om en felles kandidat eller politikk. I tillegg lider hviterusserne under hard mediesensur og lever i stor grad isolert fra nabolandene Polen og Litauen, som begge er med i både EU og NATO.