— Maliki vil trekke sin anklager mot presidenten og han vil støtte den utpekte kandidaten, sier Ali Mussawi, talsperson for Maliki.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har i lengre tid nektet å gi slipp på makten, selv om også hans eget Dawa-parti hadde vendt ham ryggen.

Maliki har vært statsminister i Irak siden 2006 og lovet opprinnelig at han ikke ville gå løs på en tredje periode.

Ny regjering

Under valget i Irak i april fikk Malikis partiblokk i nasjonalforsamlingen flest stemmer, men klarte ikke å bli enige om hvem som skulle lede landet videre.

I forrige måned utnevnte nasjonalforsamlingen kurderen Fouad Masoum til ny president, og han ba i forrige uke Malikis partikollega Haidar al-Abadi danne regjering.

Mens krigen har herjet i landet har Maliki mistet støtte fra både sitt eget Dawa-parti og tidligere støttespillere som Iran og USA har sluttet opp om Abadi.

Abdi har allerede startet med å sette sammen en ny regjering. Støttespillerne hans har også vært et eget nettverk av generaler i regjeringshæren og flere sjiamuslimske militsgrupper.

Sekterisk vold

Malikis sjiamuslimske regjering er stadig blitt svekket fordi den ikke har klart å stanse volden i samfunnet. Nesten daglig er Bagdad og andre store byene rammet av selvmordsaksjoner. Samtidig som det jihadistiske, sunnimuslimske opprøret i nord der islamistgruppa IS har stått i ledtog, har vis seg svært vanskelig å stanse.

Maliki er også anklaget for å marginalisere sunniaraberne, og han har et anstrengt forholdt til kurderne, som ønsker større selvstyre. (©NTB)