Cameron sier flyselskapene nå vil bli juridisk forpliktet til å avlevere passasjerlister for å bidra til å identifisere islamistiske krigere. I tillegg sier han at politiet skal kunne inndra passene til mistenkte Irak— og Syria-farere.

— Vi introduserer et spesifikt og målrettet lovverk som gir politiet midlertidig myndighet til å beslaglegge pass på grensen mens de etterforsker den det gjelder, sa Cameron i parlamentet.

De ekstraordinære sikkerhetstiltakene skal brukes i tilfeller hvor politiet ikke har tilstrekkelige bevis og kun handler ut fra mistanke.

Barbari

Antiterrorpakken blir lagt fram etter at myndighetene i Storbritannia hevet trusselnivået til «alvorlig» på grunn av økt fare for terrorangrep. Ifølge myndighetene har trusselnivået sammenheng med utviklingen i Syria og Irak, der terrorgrupper har rekruttert krigere fra Storbritannia og andre vestlige land.

— Vi har alle blitt sjokkert av det barbariet vi har vært vitne til i Irak i sommer, sa Cameron til de folkevalgte.

I august slapp islamistgruppen Den islamske staten (IS) en video der en mann med London-aksent halshugget den amerikanske journalisten James Foley.

Kritisk

Flere politikere har stilt spørsmål ved lovligheten av tiltakene.

— Ikke bare bryter tiltakene med internasjonal lov, men de bryter også med vår egen lovgiving, sier regjeringens tidligere toppadvokat Dominic Grieve.

Cameron anslo fredag at om lag 500 briter har reist til Syria og Irak for å delta i kamper. Londons politisjef Bernard Hogan-Howe sa forrige uke at rundt 250 islamister hadde returnert til Storbritannia etter å ha kjempet for islamistene.