Den amerikanske utenriksministeren John Kerry snakket på telefon med sin russiske kollega Sergej Lavrov mandag, hvor de diskuterte muligheten for et firepartsmøte. Tanken er at representanter for Ukraina, Russland, USA og EU skal delta på et møte som kan finne sted i løpet av de neste ti dagene.

Kerry sa til Lavrov at han følger hendelsene i Ukraina med stor bekymring og antydet at Russland har en finger med i spillet i hendelsene i flere øst-ukrainske byer. Der har prorussiske demonstranter tatt seg inn i offentlige bygninger.

Demonstrantene som okkuperte regionforsamlingen i Donetsk gikk så langt som å erklære en «folkerepublikk» i regionen, hvor det bor fem millioner mennesker. Noen av dem som var til stede, ropte til og med på hjelp fra Putin, og en av talerne ba Russland sende fredsbevarende styrker.

Kjøpt og betalt

Ifølge Det hvite hus er det «sterke bevis» for at en del av de prorussiske demonstrantene i Øst-Ukraina har blitt betalt, og ikke er en del av lokalbefolkningen.

Demonstrantene, som krever folkeavstemning om løsrivelse innen 11. mai, er oppmuntret under press fra Russland, mener USA.

USA formaner Russland til slutte å forsøke å destabilisere Ukraina og ber den russiske ledelsen at offentlig avstand fra «separatister og provokatører».

Dette minner om anklagene mot Russland forut for at Krim-halvøyen ble annektert. Også da skal Russland ha sendt russere for å demonstrere mot styresmaktene i Kiev, og siden ble også soldater uten kjennemerker på uniformene sendt inn i regionen.

Ved grensen

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk hevder at Russland ønsker å gjøre deler av Ukraina til et «slaveterritorium» styrt av Moskva og anklager Russland for å ville «lemleste» Ukraina.

Den midlertidige presidenten Oleksander Turtsjinov hevder Russland har iverksatt «andre stadium» i en plan om å splitte Ukraina. Han frykter at østlige deler av landet vil bli utsatt for det samme som Krim-halvøya.

Han advarer mot at antiterrortiltak vil bli iverksatt mot demonstranter som har væpnet seg.

Russlands utenriksminister Lavrov sier mandag kveld til sin ukrainske kollega at bruk av makt er et uakseptabelt svar på de lovmessige kravene fra befolkningen i sørøst-Ukraina.

Ingen troppeforflytning

NATO anslår at Russland har om lag 40.000 soldater i nærheten av grensen til Ukraina. En kilde i forsvarsalliansen sa mandag at det ikke er registrert noen troppeforflytninger den siste tiden.

Russiske myndigheter har tidligere forsikret at soldatene nær den ukrainske grensen ikke har noen planer om å krysse den, og at de skal delta i en militærøvelse.

Mandag holdt Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) krisemøte i Wien om situasjonen i Ukraina. USAs OSSE-ambassadør uttalte at de russiske soldatene i grenseområdene ikke er posisjonert slik de vanligvis er i fredstid.

Skaffet våpen

I tillegg til demonstrasjonene i Donetsk, har prorussiske demonstranter markert seg i byene Kharkiv og Luhansk.

I den første byen tok folkemengden seg inn i administrasjonsbygning, men ble kastet ut mandag, ifølge den ukrainske regjeringen.

Men de som har tatt kontroll over sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk, skal ha skaffet seg våpen. Politiet opplyste også at de har stengt alle veiene inn til byen.