Maskerte og væpnede menn tok i helgen over kontrollen av offentlige bygg byene Mariupol og Slavjansk øst i Ukraina. Det skjedde i forbindelse med tilsynelatende spontane demonstrasjoner.

— Russland står trolig bak

— Jeg vet ikke hvor uavhengige demonstrantene er av Russland. Selv om vi ikke har ugjendrivelige bevis for at Russland står bak, er det sannsynlig at de har en finger med i spillet, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

Han sier det er mye som tyder på at det ikke bare er lokale demonstranter som står bak overtakelsen av borgermesterens kontor i Mariupol og politi- og forsvarsbygg i Slavjansk. I disse byene er det bare et mindretall på rundt en femdel av befolkningen som ønsker å bli del av Russland.

— Dette er veldig koordinerte overtakelser av bygninger. Det ser ikke ut som en spontan folkeaksjon, men mer som noe russisk etterretning og spesialstyrker har med å gjøre, mener forskeren.

Overtok offentlige bygninger

Søndag forlot borgermesteren i Slavjansk byen i all hast, etter at en antiterroroperasjon ble iverksatt tidligere på dagen. Operasjonen var en reaksjon på at prorussiske demonstranter de siste dagene har tatt over offentlige bygninger og beleiret en politistasjon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere personer er drept og såret i forbindelse med demonstrasjonene, ifølge Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov.

I byen Mariupol samlet rundt 1000 demonstranter seg søndag. Demonstrantene fjernet ukrainske flagg og beleiret bygningen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Søndag var det også demonstrasjoner i byene Zaporizjzja og Kharkiv, ifølge nyhetsbyrået TT. I Kharkiv ble ti demonstranter og en politimann såret. Alle de fire byene ligger øst i Ukraina.

- Ønsker å vise muskler

Torsdag 17. april skal Russland og Ukraina møtes til forhandlinger og stormaktsmøte med USA og EU om det anspente forholdet mellom de to landene. Bukkvoll tror det er grunnen til helgens uroligheter.

— Fram til forrige helg så det ut til å roe seg ned i øst. Nå har det tatt seg kraftig opp. Sannsynligvis er det et ønske om å vise makt som står bak, ikke et ønske om å ta land. Russerne ønsker en så sterk forhandlingsposisjon som mulig, og de vil unngå at Ukraina integrerer seg vestover, forklarer han.

Han sier Russland ikke vil forhandle om Krim, men at en rekke andre temaer, som anerkjennelse av styret i Ukraina og gasspriser skal diskuteres på møtet.

EU-toppmøte mandag

EUs utenriksministre vil trolig diskutere skjerpede sanksjoner mot Russland når de møtes i Luxembourg mandag.

— Det er grupper som står Russlands utenriksminister Sergej Lavrov nært som bruker vold og løper rundt med våpen og tar makten i Øst-Ukraina. Dersom Russland skal tas på alvor, må de kreve at disse gruppene avvæpnes og forlater de okkuperte bygningene, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til TT. Han er på reise i Ukraina.

Også USAs utenriksminister John Kerry sa søndag at Russland vil stå overfor «ytterligere konsekvenser» hvis de ikke reduserer spenningen i Ukraina og trekker tilbake sine styrker fra grensen.

— Vi er veldig urolige over den kampanjen vi ser i det østligeUkrainafra prorussiske separatister, åpenbart støttet av Russland, sier talskvinne Laura Lucas Magnuson i Det hvite hus, ifølge Reuters.