To generaler, flere andre offiserer og flere titalls soldater tok seg over grensen til Tyrkia, ifølge statlig fjernsyn. Soldatene hadde med seg familiemedlemmer, og følget var på flere hundre personer. Det er likevel lite som tyder på at hæren til president Bashar al-Assad er i ferd med å gå i oppløsning, melder Reuters.

Det internasjonale presset mot Assad er nå blitt enda hardere etter nedskytingen av et tyrkisk fly. Foreløpig ser det ikke ut til at Tyrkia kommer til å svare militært.

Utelukket

— Jeg tror ikke Tyrkia vil angripe Syria nå. Men om det skulle komme et nytt syrisk angrep, så vil de garantert gjøre det, sier Beril Dedeoglu ved Galatasaray universitet i Istanbul til Reuters.

Utenrikssjef Catherine Ashton sier EU er svært bekymret over nedskytingen av flyet.

— Vi håper at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet i sitt svar, sa hun etter at medlemslandenes utenriksministre diskuterte saken mandag.

Det er ikke noen appetitt i EU og NATO for en militær intervensjon.

— Militær intervensjon i Syria er utelukket. Det blir ikke overveid av den nederlandske regjeringen, sa Nederlands utenriksminister, Uri Rosenthal, under EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag.

— Vi diskuterer ikke militære løsninger. Vi diskuterer politiske løsninger, sier hans danske kollega Villy Søvndal.

Den danske utenriksministeren sier han håper det som nå har skjedd øker muligheten for å få Kina og Russland til å legge mer press på Syria.

Tyrkia ber om råd

Tyrkia har innkalt sine NATO-kolleger til et møte tirsdag om den spente situasjonen.

— Vi er alliert med Tyrkia, vil lytte til dem og har løpende kontakt med dem. Så får vi vurdere saken derfra, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB. Han understreker at man ikke er i en situasjon der Tyrkia har bedt om hjelp.

Støre slutter seg til bekymringen om at konflikten i Syria kan spre seg til nabolandene.

EU advarer også mot en ytterligere militær opptrapping og ber Tyrkia om å vise tilbakeholdenhet overfor nabolandet. Unionen ila mandag enda flere sanksjoner mot det syriske regimet som svar på nedskytingen av flyet. Det er den 16. runden med sanksjoner EU-landene vedtar.

EUs utenriksministre ba samtidig FNs sikkerhetsråd om å vurdere en omfattende pakke med straffetiltak.

Klart brudd

Den syriske regjeringen insisterer på at den handlet i selvforsvar da det tyrkiske militærflyet ble skutt ned fredag. Det syriske luftforsvaret måtte handle umiddelbart da flyet krenket syrisk luftrom i 100 meters høyde, ifølge en talsmann.

— Det var et klart brudd på Syrias suverenitet, sa talsmann for utenriksdepartementet, Jihad Makdissi, mandag.

— Vi måtte handle umiddelbart. Selv om flyet hadde vært syrisk, hadde vi skutt det ned, legger han til.

Ikke raketter

Ifølge Makdissi ble flyet skutt ned av luftvernartilleri, ikke en radarstyrt rakett. Han mener det beviser at flyet ikke kan ha befunnet seg i internasjonalt luftrom, slik den tyrkiske regjeringen sier.

— Hullene i flyet vil bevise at det ble skutt ned av maskingeværild, ikke raketter, sier Makdissi.

Ifølge FN er nå over 10.000 mennesker drept av syriske regjeringsstyrker hittil i konflikten, mens det syriske regimet hevder minst 2.600 soldater er blitt drept av det de kaller utenlandskstøttede «islamske terrorister».