Når hun besøker Rwanda onsdag og torsdag skal hun også til museet som forteller om den tragiske historien og legge ned blomster på en massegrav. I midten av juli er det 20 år siden nedslaktingen stanset. I løpet av de tre månedene tragedien pågikk, ble over 800.000 mennesker drept.

Men i dag preges ofte nyhetene fra Rwanda av gladmeldinger.

— En afrikansk gigant som har reist seg fra asken, skriver magasinet The Africa Report.

«Afrikas Singapore»

Artikkelen lister opp suksessindikatorer, og listen er lang. Rwanda er en av verdens raskest voksende økonomier, med en vekst på 8 prosent i året. Det tredje beste landet i Afrika å starte forretninger i, mener Verdensbanken. Rwanda har rullet ut fiberkabler for å sikre internettilgang over hele landet og kalles «Afrikas Singapore».

I tillegg har landet tatt store skritt for å komme ut av fattigdommen. 99 prosent av barna begynner på skolen. Tusenårsmålet om å redusere mødredødeligheten med to tredeler siden 1990 er innen rekkevidde. Og Rwanda er det landet i verden som har høyest andel kvinner i nasjonalforsamlingen.

Mye av dette får presidenten, Paul Kagame, æren for. Derfor er det ikke unaturlig at han sammen med Solberg leder en gruppe som skal være pådrivere for å nå FNs tusenårsmål. Regionen ellers ligger dårlig an når det gjelder å nå FNs mål for å bekjempe fattigdom.

Tar tid

Statsminister Solberg konstaterer at landet skårer bra på mange sosiale indikatorer. Men hun viser også til bekymringer for menneskerettssituasjonen.

— Etter en konflikt som har vært så grov og alvorlig tar det lang tid før man kommer tilbake til normale demokratiske prosesser, sier hun til NTB.

Kagame anklages for å være stadig mer autoritær og forfølge opposisjonelle. Rundt nyttår ble landets tidligere spionsjef, en markant kritiker av Kagame, funnet drept på et hotellrom i Sør-Afrika, og anklagene ble rettet mot Rwandas etterretning.