Redningsmannskaper har det siste døgnet hentet ut 45 overlevende fra det som en gang var en åtte etasjer høy bygning, som blant annet huset fem tekstilfabrikker.

— Vi har reddet ut 45 mennesker, blant dem 41 som vi fant på ett og samme samme sted, opplyser landets brannsjef Ahmed Ali.

Over 1000 skadde er også hentet ut, men hvor mange som befant seg inne i bygningen da den kollapset er ikke kjent.

Ifølge interesseorganisasjonen for tekstilindustrien i Bangladesh var det 3122 arbeidere på jobb i de fem fabrikkene da den raste sammen.

— Dødstallet kan komme til å stige ettersom mange fortsatt er innesperret under bygningsmassene, sier den lokale politisjefen i Savar-distriktet.

Stor kleseksportør

Kollapsen er den verste fabrikkulykken i Bangladesh' historie, og den kaster nytt lys over de elendige sikkerhetsforholdene i landets viktige tekstilindustri. Bangladesh er verdens nest største tekstileksportør, bare slått av Kina, og eksporterte i fjor varer for godt over 110 milliarder kroner, ifølge BBC.

sz2f0d65.jpg
sz2f0d7b.jpg
SCANPIX

Statsminister Sheikh Hasina sier at eieren av bygningen kommer til å bli straffet. Han flyktet da høyhuset raste sammen og er foreløpig ikke pågrepet.

— Hvor enn han er, vil han bli funnet og stilt for retten, sier Hasina.

Fabrikkene inne i Rana Plaza skal blant annet ha produsert klær for britiske Primark og danske Texman. Amerikanske Walmart undersøker nå om de fem fabrikkene var blant deres leverandører.

Spanske Mango og italienske Benetton, som onsdag ble nevnt som noen av selskapene som hadde produksjon i fabrikkene, nekter for det. De hevder at ingen av deres egne bangladeshiske leverandører var innblandet.

Undertrykte arbeidere

Den europeiske paraplyorganisasjonen Clean Clothes Campaign, som jobber for en mer etisk klesindustri, mener ulykken er symptomatisk for problemene i den bangladeshiske tekstilindustrien.

Carin Leffler i Clean Clothes Campaign Norge nevner særlig to grunner til at ulykker som dette fortsetter å skje i Bangladesh.

— Grunn nummer én er at bare én prosent av alle bangladeshiske arbeidere er organiserte, og nummer to er at det hersker stor undertrykkelse av arbeiderne. Det er nesten ingen som driver med arbeidssikkerhet, sier Leffler til NRK.

I november i fjor mistet 111 personer livet i en brann i en fabrikk som produserte klær for Walmart og andre vestlige lavpriskjeder. Mange overlevende fortalte at de ble nektet å ta seg ut og ble låst inne i den brennende bygningen av fabrikkledelsen.

Bangladeshiske fagforeninger og menneskerettsaktivister reagerer med raseri på onsdagens ulykke. De krever en slutt på at fabrikkeiere i stor grad unnslipper straff for ikke å sørge for tilstrekkelig sikkerhet for arbeiderne.

- Ble beordret på jobb

Torsdag demonstrerte titusenvis av tekstilarbeidere på et stort industriområde i Dhaka, noe som medførte at flere hundre fabrikker måtte holde stengt for dagen.

Samtidig fortsetter det vanskelige redningsarbeidet i ruinene av Rana Plaza.

— Bygningen ble flat som en pannekake i løpet av få sekunder. De fleste arbeiderne hadde ingen sjanse til å unnslippe, forteller sjefen for brannvesenet i Bangladesh, Ahmed Ali.

Enkelte av arbeiderne som jobbet i bygningen, forteller at veggene begynte å slå sprekker tirsdag kveld. De forlot da bygningen, men hevder at sjefene deres ga dem ordre om å gå tilbake til arbeidsplassene.

— Sjefene tvang oss til å gå tilbake på jobb. Bare en time etter at vi gikk inn i bygningen igjen, falt hele huset sammen med et voldsomst brak, fortalte en 24 år gammel kvinnelig arbeider som bare oppga navnet Mousumi.