Mandag er det ett år siden tusenvis av russere samlet seg i protest mot Putins tredje innsettelsesseremoni som president. På ettårsdagen for demonstrasjonen var Bolotnaja-plassen i Moskva igjen fylt av mennesker, som denne gangen protesterte for å få løslatt et tjuetall aktivister som ble pågrepet i forbindelse med fjorårets opprør.

Ifølge opposisjonen hadde titusener møtt opp. Politiet mente derimot at kun 6.000 var samlet på plassen, som ligger like over elven fra Kreml.

— Vi vil ikke gi opp og vi vil ikke forsvinne. Putin er en tyv, og vi vil kaste han ut av Kreml, sa lederen for aktivistene, Alexei Navalny, til stor jubel fra folkemengden.

Risikerer fengsel

I fjor ble over 400 demonstranter pågrepet da det brøt ut sammenstøt mellom politi og demonstranter under marsjen 6. mai, kvelden før innsettelsen av Vladimir Putin.

Et tjuetall av dem risikerer nå fengselsstraffer for sin rolle i uroen. De er «politiske fanger», mener aktivister i opposisjonen.

— Er det Gulag om igjen i Russland? spurte opposisjonspolitikeren Gennadij Gudkov, med henvisning til arbeidsleirene hvor millioner av russere strøk med under Josef Stalin.

Vladimir Putin er den første russiske presidenten som har sittet i tre perioder.

Hengte opp banner

I den travle gata Novij Arbat i Moskva ble mandag et stort banner med kravet «Frihet for 6. mai-fangene!» hengt fra toppen av en bygning. Banneret ble raskt ble revet ned, og en person ble pågrepet.

Det ble også satt opp klistremerker på skilt med navnene til dem som nå stilles for retten, en vri på tradisjonen med å gi gater navn etter russiske helter.