Mitt Romney vant republikanernes nominasjonsvalg i Florida med klar margin, og leder nå an i feltet av håpefulle presidentkandidater.

Romney hadde en oppslutning på 46 prosent da 95 prosent av stemmene var talt opp, mot 32 prosent for rivalen Newt Gingrich, melder CNN.

Rick Santorum hadde fått 13 prosent av stemmene, mens Ron Paul så ut til å måtte nøye seg med 7 prosent oppslutning.

Også fjernsynsstasjonene MSNBC, ABC og Fox television har utropt den 64 år gamle tidligere Massachusetts-guvernøren Romney til klar vinner i Florida, foran 68 år gamle Gingrich.

Flest delegater

Vinneren av nominasjonsvalget i Florida er sikret støtte fra alle de 50 delegatene som delstaten sender til republikanernes landsmøte i august.

Romney har til nå sikret seg 84 av de 129 delegatene som er fordelt i nominasjonsprosessen, som hittil bare har vært innom fire delstater.

Newt Gingrich har sikret seg 27 delegater, mens Ron Paul har ti og Rick Santorum har åtte.

— Dilter etter

Etter at seieren i Florida var klar, benyttet Romney anledningen til å lange ut mot president Barack Obama.

— Du ble valgt for å lede, men du valgte å dilte etter. Nå er det på høy tid at du peller deg vekk, sa Romney til stormende jubel fra tilhengere i Tampa.

— Lederskap dreier seg om å ta ansvar, ikke komme med unnskyldninger, la han til.

Ikke splittet

Romney gratulerte sine tre republikanske rivaler med innsatsen og takket dem for kampen om Florida-velgernes gunst.

— Våre motstandere i det andre partiet liker å trøste seg med at hard konkurranse oss imellom, vil splitte oss og gjøre oss svake, sa Romney.

— Men jeg har en nyhet å fortelle; en tøff nominasjonsprosess splitter oss ikke. Det gjør oss bedre forberedt, og vi kommer til å vinne, fortsatte han.

SEIERHERREN: Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney trakk det lengste strået i republikanernes nominasjonsvalg i Florida tirsdag.
REUTERS