Dette er verdens beste foto i år

En venezuelansk demonstrant løper gjennom gaten, omringet av flammer. Øyeblikket varte ikke i mer enn rundt ti sekunder, men nå har det fått en plass i historien.

BEST: Bildet av den brennende mannen vant prisen for «Årets foto» og førsteplassen i kategorien for enkeltbilder, nyhet. Foto:
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag ble et bilde av hendelsen utnevnt til årets foto i kåringen «World Press Photo 2018».

Overlevde

Det var fotograf Ronaldo Schemidt som fanget øyeblikket, under voldelige sammenstøt mellom opprørspoliti og motstandere av president Nicolas Maduros regime i den venezuelanske hovedstaden Caracas. Ifølge juryen symboliserer motivet «et land i flammer».

Fotografen, som jobber for nyhetsbyrået AFP, er selv fra Venezuela, men forlot landet som 18-åring. Nå bor han i Mexico.

«ENKELTBILDE, MILJØ»: Dette bildet vant prisen i kategorien «enkeltbilder, miljø». Den viser et neshorn som er bedøvet og med bind for øynene, som snart skal til å bli sluppet fri i Botswana etter å ha blitt fraktet fra Sør-Afrika for å beskyttes mot krypskyttere.

– Jeg har motstridende følelser, sier fotografen om å ha vunnet den prestisjetunge prisen.

– Jeg vet så godt hva noen i Venezuela går gjennom, sier han.

Bildet viser en mann som står i fyr etter at bensintanken på motorsykkelen hans har eksplodert. Han slapp fra hendelsen med en annengradsforbrenning.

«SPORT, BILDESERIE: Dette bildet av en barne-jockey og hans hest vant førsteprisen i kategorien for bildeserier innenfor sport. Hesten blir tatt med på et nedkjølende bad etter en dag med hesteløp på øyen Sumbawa i Indonesia.

Fra 125 land

World Press Photo ble startet av en gruppe nederlandske fotografer i 1955 og er blitt verdens mest prestisjetunge fotopris. Den deles ut av en uavhengig organisasjon med hovedkvarter i den nederlandske hovedstaden.

4548 fotografer fra til sammen 125 land har sendt inn bilder i åtte forskjellige kategorier i årets konkurranse.

En av årets vinnere er VG-fotograf Espen Rasmussen, som fikk tredjepremien i kategorien for samtids-problemstillinger, bildeserier. Vinnerbildene ble tatt til artikkelserien « Det hvite raseriet ».

Publisert
BT anbefaler

«Johnny Depp er bedre som skuespiller»

Johnny Depp mumler mer enn han synger. Kommer seg litt mot slutten, men det er gitarspillet til Jeff Beck som gjør den…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolvåring døde: – Bilisten mener ulykken ikke var til å unngå

  2. Han denger løs i ny TV-satsing fra Bergen

  3. TV 2: SAS-ansatte har fått permitteringsvarsel

  4. Skaanes starter mot Bryne

  5. Skal ha køyrd ned blomster­potter og stukke av

  6. Fryktet ferien røk. – Jippi! Nå var vi virkelig heldige.