Tvangsprostituerte krever millionerstatning

To svenske kvinner ble utnyttet som prostituerte i 14-årsalderen, og hevder å ha hatt en rekke kjente politikere og kjendiser på kundelisten.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Den såkalte Geijer-affären er over 30 år gammel, og fristen for å søke erstatning er derfor for lengst gått ut.

Onsdag holdt den ene av de to kvinnene likevel pressekonferanse i Stockholm, og orienterte om erstatningskravet.

– Jeg regner med at staten ikke påberoper seg foreldelsesfristen. Det vil svekke den allmenne rettsoppfatning, sa Niclas Karlsson, som er bistandsadvokat for de to kvinnene.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vil ikke ta stilling til erstatningskravet og overlater vurderingen til justitiekanslern (sivilombudsmannen).

Kvinnene krever også en beklagelse fra staten, men heller ikke dette har Reinfeldt noen oppfatning om.

– Jeg har ingen mulighet til å ta ting på forskudd. Når anklagene gjelder som er kriminelt, må rettsvesenet ta seg av det, sier han til Dagens Nyheter.

Kjente kunder

De to kvinnene hevder å ha en liste over 70 tidligere kunder, blant dem en rekke kjente riksdagspolitikere, skuespillere og andre kjendiser.

Saken nådde massemediene i 1976, da svensk politi pågrep en bordellmamma i Stockholm. Politiet hadde i lengre tid spanet på bordellet, og oppdaget raskt at det var flere ledende politikere blant kundene.

Dagens Nyheter hevdet i 1977 at daværende justisminister Lennart Geijer var blant kundene på bordellet, og at rikspolitisjef Carl Persson hadde orientert daværende statsminister Olof Palme om dette.

Palme avviste opplysningene på det sterkeste og anklaget avisen for grove injurier. Dermed ble Dagens Nyheter tvunget til å dementere oppslaget om justisministeren.

Også tidligere leder for Centerpartiet Olof Johansson er utpekt som bordellgjest. Han avviser imidlertid opplysningene som løgn.

– Jeg føler meg ikke truffet av den enkle grunn at det ikke er sant. En løgn blir ikke mer sann bare fordi den gjentas, sier Johansson til DN.se.

Frykter utpressing

I ettertid ble det klart at journalisten bak avsløringen, Peter Bratt, hadde dekning for det han skrev, selv om enkelte detaljer ikke var korrekte.

Opp gjennom årene har det vært spekulert mye på hvem de øvrige bordellkundene var. Flere utenlandske diplomater var også blant kundene, og spørsmålet har derfor også en sikkerhetsmessig side.

Enkelte frykter at svenske politikere kan ha blitt utsatt for utpressing som følge av sine bordellbesøk og at de i verste fall kan ha blitt tvangsvervet som agenter for andre lands etterretningstjenester.

Publisert

Les mer om dette temaet