Bikkjeslagsmålet fortsetter

Hillary Clinton og Barack Obama vant hver sin stat i natt.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Samtidig er det klart at Obama har sikret seg et flertall av alle folkevalgte delegater, og dermed har en ledelse som Clinton umulig kan ta igjen.

Senator Hillary Clinton vant som ventet med klar margin i Kentucky, en delstat dominert av hvite velgere fra arbeiderklassen. Hun fikk 65 prosent av stemmene, mot 30 prosent til Obama.

– Det er ikke bare Kentuckys bluegrass som er musikk i mine ører, sa Hillary Clinton i sin seierstale, der hun lovte å stå på til det siste primærvalget er over 3. juni. Etter Kentucky og Oregon står det bare tre stater igjen.

Men hennes rival Barack Obama lå an til å vinne en nesten like klar seier i Oregon, ifølge TV-selskapenes valgprognoser.

Milepæl Tirsdagens valg fører dessuten til at Obama passerer en symbolsk viktig milepæl, og kaprer halvparten av de valgte delegatene til Demokratenes partikongress i august, der presidentkandidaten formelt skal velges.

Den 46 år gamle senatoren fra Illinois håper det kan bety begynnelsen på slutten på den langvarige dragkampen om hvem som skal møte republikanernes John McCain i presidentvalget til høsten.

– I kveld har vi nådd en viktig milepæl i denne kampanjen. Det er klart at vi har et flertall av delegatene valgt av det amerikanske folket, og at nominasjonen som demokratenes presidentkandidat er innen rekkevidde, sa Obama til tilhengere tirsdag kveld.

Superdelegatene Men selv om han har over halvparten av de valgte delegatene, trenger han også støtte fra et tilstrekkelig antall superdelegater, partitillitsmenn og folkevalgte, for å sikre seg flertall på partikongressen.

Stadig flere superdelegater flagger nå støtte til Obama. Men Hillary Clinton håper seieren i Kentucky og andre store stater vil overbevise tilstrekkelig mange superdelegater om at hun er den kandidaten som er best egnet til å slå John McCain i høstens valg.

– Verken jeg eller senator Obama vil ha nådd det magiske tallet når primærvalgene er over 3. juni. Så vårt parti vil måtte gjøre et tøft valg, sa Clinton etter tirsdagens seier i Kentucky.

Hvem er den beste kandidaten? Diskutér saken her.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

  2. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

  3. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

  4. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

  5. Fadderveka på BI avlyser alle utelivs­arrangement

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  1. USA-valg 2012