Det var første gang siden den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontrollen over området at Gazastripen har fått besøk av et sittende statsoverhode.

Hamas håper besøket vil gi bevegelsen mer prestisje, mens både Israel og den Fatah-dominerte palestinske ledelsen på Vestbredden på den andre siden sier de er svært skuffet over at den mektige emiren velger å besøke Gazastripen.

— Emiren har valgt side, og det er ikke bra, sier en talsmann for israelske myndigheter.

Gjenoppbygging

Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani ankom den blokkerte Gazastripen fra Egypt, via grenseovergangen i Rafah. Med seg hadde han en stor delegasjon, og de ble tatt i mot med rød løper og så mye pomp og prakt som Hamas klarte å oppvise.

Emiren skal under besøket innvie byggeprosjekter til en samlet verdi av 1,4 milliarder kroner. Prosjektet har som formål å gjenreise mye av bygningsmassene som ble ødelagt under den israelske krigføringen på Gazastripen for snart fire år siden.

Emiren kunngjorde samtidig at han vil investere ytterligere 2,2 milliarder kroner i gjenoppbyggingen av Gazastripen.

Vil megle

— Dette besøket har stor politisk betydning, sier Taher al-Nunu, talsmann for Hamas-regjeringen.

— Emiren er den første arabiske lederen som bryter den politiske beleiringen, sa Nunu med henvisning til den omfattende internasjonale boikotten av Hamas-styret på Gazastripen.

Emiren av Qatar har tidligere møtt israelske ledere, og han har også tidligere forsøkt å megle mellom Hamas og Fatah for å få en slutt på konfliktene som i mange år har splittet palestinerne.