Kim Jong-un vil igjen vise militære muskler ved å skyte opp en langdistanserakett, et trekk som trolig vil forverre den diplomatiske spenningen mellom Nord-Korea og sørkoreanske og amerikanske myndigheter.

Den koreanske naboen i sør advarer Kim, som tok over som statsleder etter sin far for snart et år siden, mot å teste ut en ny rakett. Seouls utenriksdepartement kaller planen for en «stor provokasjon».

— Dersom Nord-Korea gjennomfører denne testen, står det overfor mottiltak fra verdenssamfunnet, heter det i en uttalelse fra departementet.

Møte utsatt

USA ser på den planlagte rakettoppskytningen som «svært provoserende» og en trussel mot freden.

— Enhver nordkoreansk oppskyting som benytter seg av ballistisk raketteknologi er i strid med resolusjonene til FNs sikkerhetsråd, sier talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Victoria Nuland.

Japan reagerte på Nord-Koreas kunngjøring med å utsette et møte mellom høytstående diplomater som skulle ha funnet sted i Beijing om få dager.

Uavhengig stat

Kina er Nord-Koreas eneste store støttespiller på den internasjonale arenaen og har flere ganger oppfordret til fred på den koreanske halvøya, hvor nord og sør teknisk sett fortsatt er i krig etter at det ble inngått våpenhvileavtale og ikke en fredsavtale i 1953.

— Nord-Korea vil fortelle Kina at det er en uavhengig stat ved å gjennomføre en rakettoppskytning, og det vil også se om USA kommer til å stanse sin fiendtlige politikk, mener Chang Yong-seok, fra fredsforskningsinstituttet ved Universitetet i Seoul.

Ifølge det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA vil oppskytingen skje mellom 10. og 22. desember.

Atomstridshoder

Nordkoreanske myndigheter hevder at formålet er å sende opp satellitter, men Washington, Seoul og Tokyo mener den isolerte staten tester ut teknologi med den hensikt å kunne utvikle langdistanseraketter som kan bære atomstridshoder.

Det er kjent fra før at Nord-Korea er i ferd med å utvikle en interkontinental rakett. Men det er fortsatt ikke blitt gjennomført noen vellykket test av denne raketten. Under en testoppskytning i april, eksploderte raketten i lufta etter noen minutter og styrtet i havet.

Den mislykkede testen, som skulle markere 100-årsdagen for landsfader Kim Il-sung, ble regnet som en ydmykelse for barnebarnet Kim Jong-un.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2009 en resolusjon om forbud mot nye prøveoppskytinger av ballistiske missiler i Nord-Korea, og sikkerhetsrådet innførte derfor sanksjoner mot tre store statlige selskaper som svar på testen i april.

- Kan nå mål i USA

I september hevdet Nord-Korea å ha langtrekkende raketter som kan nå mål i USA.

— Våre strategiske rakettstyrker har ikke bare amerikanske styrker på den koreanske halvøy innen rekkevidde, men også Japan, Guam og det amerikanske fastlandet, het det i en kunngjøring fra KCNA.

USA hadde da inngått en avtale med Sør-Korea om å forlenge rekkevidden på de sørkoreanske rakettsystemene.