Den 95 år gamle frigjøringshelten har ligget på sykehus i hovedstaden Pretoria siden 8. juni, og han er fortsatt alvorlig syk. Nå er han likevel brakt hjem til sin bolig i forstaden Houghton utenfor Johannesburg.

«Madibas tilstand er fortsatt kritisk og til tider ustabil, men legene hans er overbevist om at han vil få like god intensivbehandling hjemme i Houghton som han har fått i Pretoria», skriver presidentens kontor i en offisiell uttalelse.

Madiba er Nelson Mandelas stammenavn.

Mandelas bolig er ifølge presidentens kontor blitt bygget om for å gjøre det mulig å gi ham god nok legehjelp hjemme.

I livsfare

Det er en tilbakevendende lungebetennelse som ligger bak Mandelas helseproblemer. Problemene oppsto mens han satt fengslet under harde forhold på Robben Island og har ført til flere sykehusopphold de siste årene.

I juni var Mandelas tilstand så dårlig at han var i overhengende livsfare. I perioder kunne han ikke puste selv.

Dokumenter fra rettsvesenet viser at legene i slutten av juni rådet Mandelas familie til å slå av respiratoren. Men ukene gikk, og den 22. juli kunne Mandelas kone Graca Machel fortelle at han hadde begynt å reagere på behandlingen, og at helsetilstanden var blitt noe bedre.

I august sa Mandelas yngste datter at faren var blitt enda bedre, og at han var i stand til å reise seg fra sengen til sittestilling i opptil ett minutt om gangen.

Forvirring lørdagAllerede lørdag meldte flere medier at Mandela var sendt hjem fra sykehuset, men disse opplysningene ble raskt dementert av president Jacob Zumas kontor. Bakgrunnen kan ha vært forvirring om planene om å sende Mandela hjem, noe som altså første skjedde tidlig søndag morgen.

Ifølge presidentembetet har Mandelas tilstand vekslet mellom alvorlig og kritisk i løpet av det nesten tre måneder lange sykehusoppholdet.

Til tider har tilstanden vært ustabil, men så har situasjonen stabilisert seg igjen takket være medisinske inngrep.

Legene som nå skal gi Mandela behandling i hjemmet, er de samme som har behandlet ham på sykehuset. Ifølge Sky News' korrespondent Emma Ward har Mandela «i praksis en sykehusfløy» i boligen.

Landsfader

Mandela ble i 1994 Sør-Afrikas første svarte president etter apartheidregimets fall. Året i forveien mottok han Nobels fredspris sammen med daværende president Frederik Willem de Klerk.

Mange sørafrikanere ser i dag på Mandela som en landsfader, og lykkønskningene har strømmet inn mens han har ligget på sykehus.

Ifølge presidentens kontor kan Mandela bli innlagt på sykehus igjen hvis tilstanden hans forverrer seg.

Det siste sykehusoppholdet er Mandelas lengste siden han ble løslatt fra fengsel i 1990.