I Egypt skal Brende blant annet møte Egypts utenriksminister Sameh Shukri. Deres amerikanske kollega John Kerry skal også være til stede under det diplomatiske fremstøtet i Kairo, og Brende tror det kan bli en viktig dag. Tirsdag reiser FNs generalsekretær Ban Ki-moon fra Egypt til Israel for å ha samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu.

— Det pågår nå intense samtaler om å få på plass en våpenhvile, og det er svært krevende. Viktigheten av å få på plass en våpenhvile har aldri vært større, og det siste døgnet er helt forferdelig. Det kan ikke fortsette slik, sier Brende til NTB på telefon fra Abu Dhabi mandag kveld.

Mandag kveld skulle han møte Emiratenes utenriksminister Abdullah bin Zayed.

Brende mener mandagens dødelige angrep mot et sykehus på Gazastripen er helt uakseptabelt. Han understreker at presset er stort både blant israelere og palestinere som følge av de store tapene.

— Mitt inntrykk etter at jeg snakket med Palestinas president Mahmoud Abbas for andre gang, er at han legger press på Hamas for å få til en våpenhvile, og det er en positiv utvikling sier Brende.