Israelske krigsfly har i løpet av ett døgn tatt livet av 15 palestinere, mens militante palestinere har skutt opp mer enn 90 raketter. Det opplyser kilder i Hamas og Israel, ifølge NTB.

Mens Israel lover at angrepene vil fortsette, fordømmer Den arabiske liga det den kaller en «massakre» på Gazastripen.

I det siste angrepet lørdag ble en militant palestiner drept i et angrep på en bil nær grensen til Egypt, opplyser helsepersonell på Gazastripen. Tidligere lørdag ble to palestinere på en motorsykkel drept i et israelsk luftangrep, mens to andre ble drept i et angrep ved morgengry, ifølge tjenestemenn i Gaza.

Seks såret

Lyden av eksplosjoner og rakettoppskyting ljomet over kysten av Gaza og sør i Israel søndag morgen. Israels forsvarsminister Ehud Barak sier luftangrepene vil fortsette.

— Denne runden på Stripen er langt fra over, sa han til journalister under et besøk i Sør-Israel, hvor omkring en halv million israelere har fått beskjed om å holde seg innendørs og å holde bomberom åpne.

Seks mennesker sør i Israel har blitt såret av raketter skutt opp fra Gaza. En thailandsk statsborger skal være kritisk såret.

Oppblussingen på Gaza er den verste siden oktober, og en ytterligere opptrapping av konflikten mellom palestinere og israelere står i fare for å true vestlige forsøk på å stanse blodsutgytelsen i regionen, inkludert i Syria.

Lover hevn

Militante grupper på den Hamas-kontrollerte Gazastripen lovet å hevne de palestinske livene som gikk tapt, og ifølge den israelske hæren er mer enn 90 raketter avfyrt mot israelske områder siden fredag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at den jødiske staten vil fortsette å ramme alle dem som planlegger å angripe israelske borgere.

Lederen for Folkets motstandskomiteer (PRC) Zohair al-Qaisi og PRC-medlem Mahmud Hanani er blant de drepte. De ble ofre for et angrep mot en bil vest for Gaza by fredag. PRC, en væpnet gruppe som i stor grad er avhengig av Hamas, sier den står bak de fleste rakettangrepene.

- Israels ansvar

Den økende volden fikk både EU, Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og nabolandet Egypt, til å be om våpenhvile. Den arabiske ligas utenriksministre, som lørdag var samlet i Kairo, fordømte det de kalte Israels «farlige eskalering på den blokkerte Gazastripen». Ligaen ber det internasjonale samfunnet om å overtale Israel om å stanse fortsatte «massakrer og brudd på det palestinske folks rettigheter».

Vi ber begge parter om å gjør alt de kan for å gjenopprette ro. Victoria Nuland i det amerikanske utenriksdepartementet

— Som en okkupasjonsmakt er det Israels ansvar å gjøre en slutt på den ulovlige blokaden av Gaza og å beskytte det palestinske folk, het det i en uttalelse fra Den arabiske liga.

USA uttrykte lørdag kveld dyp bekymring for opplussingen av volden sør i Israel.

— Vi ber begge parter om å gjør alt de kan for å gjenopprette ro, sier talskvinne Victoria Nuland i det amerikanske utenriksdepartementet.

Angrep i Egypt

Blant de drepte fredag var også Obeid al-Gharabli og Mohammed Harara, begge fra al-Quds-brigadene, den væpnede fløyen av Islamsk jihad.

Ifølge hæren i Israel var PRC-leder Qaisi blant lederne som planla, finansierte og beordret et dødelig angrep mot Sør-Israel fra Sinaihalvøya i Egypt i august i fjor. Angrepet varte i flere timer og kostet åtte mennesker livet. I tillegg ble 25 personer såret.

Folkets motstandskomiteer er en paraplyorganisasjon som består av væpnede aktivister fra ulike fraksjoner som er imot palestinske selvstyremyndigheters tilnærming til Israel.

— Vi er ikke forpliktet til noen våpenhvile. Vi kommer til å svare meget sterkt på denne israelske forbrytelsen, sa PRC-talsmann Abu Ataya fredag, ifølge NTB.