Mohamed Abdi Hassan, også kjent som «Afweyne» eller «Big Mouth», vil bli siktet for kidnapping og piratvirksomhet, opplyser statsadvokat Johan Delmulle.

Hassan ble pågrepet på flyplassen i Brussel lørdag da han ankom fra Nairobi. Samtidig ble en annen pirat, Mohamed Aden Tiiceey, en tidligere regionsleder i regionen Himan og Heeb i Somalia, også pågrepet.

Siktelsen vil lyde på kidnapping og piratvirksomhet utført i 2009 da det belgiske skipet Pompeii ble angrepet og holdt av piratene i mer enn 70 dager.

De to somaliske piratene var blitt spurt om de ville samarbeide som rådgivere og eksperter i et filmprosjekt om piratvirksomhet. Filmen skulle også gjenspeile Mohamed Abdi Hassans liv som pirat.

Men da de landet i Belgia lørdag morgen for å signere en filmkontrakt, ble begge somalierne pågrepet. Hassan skal i januar ha annonsert at han ville slutte som pirat etter åtte år og at han ville forsøke å overtale andre til å gjøre det samme. Han skal blant annet ha vært med på å ta kontroll over den saudiarabiske supertankeren Sirius Star og ukrainske MV Faina. I begge tilfellene ble det utbetalt millioner av doller i løsepenger til piratene.