Matminister Guillaume Garot vil forsikre seg om at det feilmerkede hestekjøttet er borte fra butikkhyllene, skriver BBC. Både produsenter, distributører og representanter for matvarekjeder kommer til å delta på møtet.

Målet er å få bedre oversikt over hva som har skjedd og hva man kan lære av det, ifølge Garot.

Som et ledd i granskingen ransaket fransk politi to franske næringsmiddelprodusenter mandag. Det antas at hestekjøttet passerte gjennom anleggene til de to selskapene før det havnet i butikkhyllene.

Trekker produkter

Så langt er 16 europeiske land berørt av skandalen. Både i Storbritannia og Sverige er det funnet hestekjøtt i Findus-lasagne, og i Frankrike har sju matvarekjeder vært nødt til å trekke tilbake produkter.

Både Findus og Mattilsynet understreket før helgen at de ikke har grunn til å frykte at det finnes hestekjøtt i lasagne som er solgt i Norge. NorgesGruppen har likevel trukket tilbake sin First Price-lasagne for å være på den sikre siden.

Hestekjøtt er vanlig mat flere steder i verden og utgjør ingen helsefare i seg selv. Men kjøttet som er oppdaget nå, er blitt solgt som storfe. Britiske myndigheter har bedt Findus undersøke om det inneholder dyremedisinen phenylbutazone, som er skadelig for mennesker.

Å spise hest er tabubelagt blant annet i Storbritannia og Irland, og skandalen har vakt stor oppsikt blant britene.

Miljøvernminister Owen Paterson mistenker at feilmerkingen av kjøttet skyldes en «omfattende kriminell sammensvergelse».

— Stammer fra Romania

Franske undersøkelser tyder så langt på at frossent hestekjøtt er blitt solgt til det franske selskapet Poujol fra et selskap på Kypros.

Det kypriotiske selskapet fikk kjøttet fra et selskap i Nederland, som i sin tur skal ha kjøpt det fra to slakterier i Romania.

Ifølge den britiske avisen The Independent, kan også kjøtt fra esler ha blitt feilmerket og solgt som storfekjøtt. Både hester og esler skal ha blitt sendt i hopetall til slakterier i Romania den siste tida på grunn av et nytt forbud mot hestekjerrer.

Findus har opplyst at deres produkter i enkelte land kan ha vært «forurenset» av hestekjøtt helt siden august i fjor. (©NTB)