Skjelvet hadde en styrke på 7,8 og inntraff bare et døgn etter et enda kraftigere jordskjelv i samme område i havet utenfor kysten av Iquique tirsdag kveld, som kostet seks mennesker livet.

Tsunamivarsel ble utstedt både i Chile og Peru etter skjelvet som skjedde like før midnatt natt til torsdag lokal tid, og tusener av mennesker som bor nær sjøen, ble bedt om å dra lenger inn i landet.

President Michelle Bachelet, som var på inspeksjonsreise i Arica etter tirsdagens skjelv, ble evakuert fra sitt hotell 40 meter fra sjøen etter det nye skjelvet.

Bølger og etterskjelv

Rundt en time etter skjelvet meldte den chilenske marinen at de første bølgene på rundt en meters høyde var nådd kysten mellom Iquique og Pisagua i Nord-Chile. Deretter ble tsunamivarselet opphevet.

Det ble også registrert fire etterskjelv mens panikkslagne mennesker med tepper og babyer i armene skyndte seg til høyereliggende strøk i Iquique.

Et vitne forteller til avisa El Mercurio at jord og sand raste ned på veien mens de kjørte ut av byen. De måtte stanse fordi sikten forsvant på grunn av støvet.

Det nye skjelvet hadde sitt episenter i havet 25 kilometer sørvest for Iquique, mens tirsdagens skjelv hadde sitt senter 99 kilometer nordvest for Iquique.

Etter tirsdagens skjelv ble det registrert en lang rekke etterskjelv med styrke mellom 4 og 6.

Evakuert på nytt

Det første skjelvet hadde en styrke på 8,2 og utløste frykt for tsunamier så langt borte som Japan og Indonesia. Etter skjelvet, som inntraff litt før klokka 21 tirsdag kveld, sov tusener av mennesker i friluft i åsene rundt byen av frykt for nye skjelv og tsunamier.

Til sammen 900.000 mennesker reiste hjem igjen etter at tsunamivarselet ble opphevet ti timer senere.

Befolkningen i området sov ute etter det første skjelvet og hadde knapt returnert hjem før det nye skjelvet rammet og de måtte evakueres på nytt.