Ukraina vil også be verdensorganisasjonen om å fremme tiltak som får de russiske styrkene til å forlate halvøya, sier Andrij Parubij, lederen i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar.

– Vi utvikler en plan for å trekke ut alle militære og deres familiemedlemmer fra Krim, slik at de raskt og effektivt kan bli fraktet til det ukrainske fastlandet, sier Parubij.

Sikkerhetssjefen sier han håper på støtte for planen i FN.

Innfører visumkrav

– Denne oppskriften er den beste for en nedtrapping av konflikten. Vi håper fornuften vil seire, sier han.

Parubij sa også at Ukrainas utenriksdepartement nå innfører krav om visum for alle besøkende russere på grunn av den økende faren for militær konfrontasjon med Russland.

Russlands utenriksdepartement sa onsdag kveld at det vil vurdere krav om visum for ukrainere som besøker Russland når de er blitt informert om visumkravet via offisielle kanaler, melder det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Kan endre atomholdning

Det russiske utenriksdepartementet sier Russland kan komme til å endre sin holdning i atomsamtalene med Iran som følge av den økte spenningen i forholdet til Vesten.

Det melder nyhetsbyråetAP, som siterer Interfax.

Ifølge viseutenriksminister Sergej Ryabkov ønsker ikke Russland å bruke atomsamtalene med Iran for å «høyne innsatsen», men kan være nødt til å gjøre det som svar på USA og EUs sanksjoner.

Felles militærøvelse

Ukrainas sikkerhetssjef sier at landet vil holde en felles militærøvelse med USA og Storbritannia.

Andrij Parubij, lederen i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar, sier ifølge nyhetsbyråetAPat de vil trene sammen med de andre landene som signerte Budapest-memorandumet i 1994.

Med memorandumet overførte Ukraina alle sine gamle, sovjetiske atomvåpen til Russland i bytte mot at USA, Storbritannia og Russland garanterte for landets sikkerhet.

Sikkerhetssjefen ga ingen detaljer om øvelsen, men Ukraina har tidligere beskyldt Russland for å bryte avtalen da de gikk inn og okkuperte Krim-halvøya med militære styrker.

— Mest alvorlig siden kalde krigen

Russlands annektering av Krim-halvøya fra Ukraina er mer alvorlig enn krisene på Balkan på 90-tallet og i Georgia i 2008, mener Anders Fogh Rasmussen.

– Dette er den mest alvorlige trusselen mot europeisk sikkerhet og stabilitet siden Den kalde krigens slutt, sa han på Georgetown-universitetet i Washington onsdag.

– Vi ser at Russland river i stykker den internasjonale regelboka og prøver å tegne Europa-kartet på nytt. Slik oppførsel bryter med alle internasjonale normer og hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa han.

Viktigste sikkerhetsutfordring

Fogh Rasmussen spiste onsdag middag med USAs forsvarsminister Chuck Hagel, utenriksminister John Kerry og Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice i den amerikanske hovedstaden.

Samtalen dem imellom skal i all hovedsak ha dreid seg om hvilken innvirkning krisen har på NATO, alliansens samarbeidet med Russland og europeisk sikkerhet.

– Krisen i Ukraina er den viktigste sikkerhetsutfordringen nå, også fordi den dreier seg om selve kjernen i hva NATO handler om, sa generalsekretæren.

Tyskland stopper handel

Tyskland stanser en stor våpenhandel med Russland, opplyser den tyske regjeringen.

Det melder nyhetsbyrået AFP. Russlands militæraksjon på Krim-halvøya og annekteringen av området er årsaken.

Handelen Tyskland stanser, er den tyske våpengiganten Rheinmetalls plan om å selge kampsimulatorer til russerne.

Selskapet har en kontrakt med den russiske hæren om å levere teknologi til en verdi av over 800 millioner kroner til et nytt, militært treningssenter.

– Den tyske regjeringen mener at eksporten av et kampsimulatorsenter til Russland er uakseptabelt slik situasjonen er nå, heter det i en uttalelse fra det tyske økonomidepartementet.

STÅR VAKT: Russiske kosakker vokter parlamentsbygningen i Simferopol, hovedstaden på Krim-halvøya.
SCANPIX