- Her er bildet av fanden selv

Disse tre kraterne er kilden til flykaoset.

  • Aftenposten.no
  • Kristjan Mjolstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Et fly fra Landhelgisgæslan — den islandske kystvakten - fløy torsdag kveld over vulkanen i Eyjafjallajökull for å overvåke situasjonen.

Radarbildet av området avslører tre kratere fra 200 til 500 meter i diameter - som er kilden til islendingenes bekymringer og flytrøbbelet i Europa, skriver Aftenposten.no .

«Kl. 17.11: Dette er et flott bilde av fanden selv. Han pustet og prustet på Eyjafjallajökull, men vi vet ikke helt hva han prøver å fortelle oss. Kanskje han er forbannet over Icesave-avtalen og rapporten om finanskrisen», heter det lakonisk i flyloggen fra kystvaktflyet TF-Sifjar.

Les også

- Det ser ikke bra ut

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

800 på flukt Mot slutten av denne flygningen fikk besetningen melding om en ny, voldsom flom som truet bebyggelsen nedenfor vulkanen.

Sivilforsvaret beordret full og øyeblikkelig evakuering av beboerne på gårdene som ligger nord og vest for vulkanen.

800 islendinger i området fikk på ny ordre om å flykte opp i høyereliggende terren, da en flombølge av vann og leire, ispedd isblokker på størrelse med biler, feide nedover dalen. Kystvaktflyet fulgte flombølgen så lenge det kunne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HISSIG: Dette radarbildet fra kystvaktens overvåkningsfly viser et 7,5 km bredt utsnitt av området. FOTO: Landhelgisgæslan

Les også

Asken brer seg til nye land

400 meter av veien borte« Flommen hadde enorm fart og størrelse. Vi fulgte det så lenge vi kunne. Da vi måtte trekke oss ut av området, hadde bølgen heldigvis mistet mye kraft og fart før det nådde bebygde områder», heter det i rapporten.

Evakueringen av de 800 skjedde svært raskt, men buskapen måtte bli igjen i området. Det er ikke kommet melding om personskader, men flommen brøt gjennom flere flomvoller og gjorde stor skade på hovedveien. Øst i området er nå 400 meter av veien borte.

De fleste evakuerte har nå fått lov til flytte hjem igjen. Bare 20 gårder står fortsatt tomme.

— Mye is igjen Sysselmann Víðir Reynisson, som også er avdelingsleder i sivilforsvaret, sier til avisen Morgunblaðið at innbyggerne i området må belage seg på flere flodbølger.

— Geofysiker Magnús Tumi Guðmundsson anslår at bare en fjerdedel av isen som kan smelte er borte, sier Reynisson.

Publisert: