Selvmordsbombere sprengte fredag to biler fullastet med eksplosiver i luften ved den syriske sikkerhetstjenestens base i Damaskus, ifølge syrisk statlig TV.

— Første dag etter de arabiske observatørenes ankomst er dette gaven vi får fra terroristene og al-Qaida. Men vi kommer til å gjøre alt vi kan for å legge forholdene til rette for utsendingene fra Den arabiske liga, sier viseutenriksminister Faisal Meqdad.

Hvem som sto bak angrepene, var ikke umiddelbart kjent, men syriske myndigheter var raskt ute med å peke på al-Qaida.

— Libanon advarte for to dager siden om at al-Qaida hadde infiltrert Syria gjennom den nordlibanesiske byen Ersal, hevder talsmann for det syriske utenriksdepartementet, Jihad Makdesi.

- Regimets verk

Opposisjonen hevder på sin side at myndighetene sto bak angrepet.

— Det syriske regimet bærer ene og alene direkte ansvar for de to terrorangrepene, heter det i en uttalelse fra Det syriske nasjonalrådet (SNC) - en paraplyorganisasjon for motstandere av president Bashar al-Assads regime.

— Det ville sende en advarsel til observatørene for å hindre dem i å nærme seg sikkerhetssentrene, heter det videre.

Observatører fra Den arabiske liga ankom torsdag Damaskus for å kunne følge med på situasjonen i landet på nært hold. I snart ti måneder har opposisjonen gjort opprør mot landets autoritære leder, og ifølge FN er 5.000 mennesker drept.

Sivile rammet

Minst 40 personer ble drept i angrepene, ifølge syriske myndigheter. Men dødstallet kan komme til å stige. Sykehuskilder opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at minst 50 er drept. Antallet sårede oppgis til 150. De fleste ofrene skal være sivile syrere.

Ingen nordmenn skal være rammet av angrepene.

— Den norske ambassadens ansatte er ikke berørt av selvmordsbombene i Syrias hovedstad Damaskus. Alle er i god behold, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til NTB.

Ambassaden har heller ikke fått noen meldinger om at andre nordmenn er berørt, opplyser Kopstad.

Neppe opposisjonen

Forsker ved Fafo, Kjetil Selvik, mener det er vanskelig å tro anklager om at det er opposisjonen i landet som står bak.

— Dette er noe nytt. Det er første gang siden opprøret i Syria begynte. Hvis det er opposisjon som står bak, så er det ikke den delen av opposisjonen vi har sett så langt, men al-Qaida eller andre islamistgrupper. I så fall betyr det en dreining i retning av situasjonen i Irak, sier Selvik til NTB.

Hvis det er en slik gruppe som står bak, vil det skape store problemer for den øvrige opposisjonen, og det spiller opp til anklagene fra regimet om at en opposisjonsseier vil bringe kaos til landet, framholder han.

Regimet?

En annen godt informert kilde som ikke kan stå fram ved navn, sier det ikke kan utelukkes at regimet selv står bak, slik enkelte i opposisjonen hevder.

— Budskapet kan være at «her ser dere hvilke farer en opposisjonsseier innebærer», og med det mener de voldsbruk og kaos. Det kan være et budskap både til Den arabiske liga, kanskje særlig det, og til befolkningen, sier kilden, som imidlertid heller ikke vil utelukke at al-Qaida er inne i bildet.