Tirsdag meldte tyrkiske medier at tyrkisk politi har pågrepet over 200 personer i aksjoner mot en rekke boliger over hele landet, i forbindelse med demonstrasjonene.

Samme dag skrev den tyrkiske avisen Hürriyet Daily News at regjeringen forbereder et lovforslag for å regulere «provokative» sosiale medier.

Startet med en park

Uroen i Tyrkia startet da aktivister okkuperte Gezi-parken i Istanbul i slutten av mai for å redde parken fra bulldosere. Aksjonen ble utløst av planer om å fjerne den grønne lungen for å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket.

Demonstrasjonene har siden utviklet seg til en bred folkelig protest mot statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans styresett.

Tirsdag aksjonerte politiet bredt mot nøkkelpersoner myndigheter mener står bak protestene.

Sosialistpartiet

Ifølge en advokatforening i landet var aksjonen blant annet rettet mot et nittitall medlemmer i sosialistpartiet ESP. Partiet har vært aktivt i demonstrasjonene mot utbyggingen av Gezi-parken. Blant de arresterte er partiets leder.

Det er også gjennomført razziaer i lokalene til den tyrkiske avisen Atilims og nyhetsbyrået Etkins, melder den tyrkiske TV-kanalen NTV. Begge mediene har bånd til ESP.

NTV melder også at 30 personer er pågrepet i Ankara, mens 13 er pågrepet i byen Eskisehir nordvest i landet. Avisen Hürriyet melder at 193 personer er pågrepet i Istanbul. Av dem anklages 22 personer for å ha «organisert voldsomme protester og for å ha oppfordret folk til å delta i ulovlige demonstrasjoner».

Pågripelsene skal ha blitt gjennomført i til sammen 21 provinser.

FN-uro

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte tirsdag uro over situasjonen i Tyrkia.

Han ba landets ledere utøve «maksimal beherskelse» i sin behandling av opposisjonen og demonstrantene, og uttrykte bekymring for sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsfolk.

— Han er trist over antall døde og skadde, sier FN-talsmann Eduardo del Buey.