Alliansens fire partier er først og fremst opptatt av at Socialdemokraterna står ved de brede overenskomstene om forsvar, innvandring og friskoler.

Beskjeden kom etter at de fire borgerlige partiene fredag hver for seg hadde samtaler med Socialdemokraternas leder Stefan Löfven. Han fikk torsdag i oppdrag å danne regjering.

— Vårt svar i dag er at vi jobber videre som allianse, sier Moderaternas gruppeleder i Riksdagen Anna Kinberg Batra ifølge nyhetsbyrået TT.

— Når Stefan Löfven har presentert og dannet sin regjering, er regjeringen velkommen til Alliansen for samtaler. Men det er et spørsmål som kommer mye senere, sier hun.

Frir til Centern

Löfven jobber nå med å stable en regjering på beina etter valgseieren sist helg.

Centerpartiets leder Annie Lööf kan være en nøkkelperson for Löfven om han skal klare å skaffe seg flertall i Riksdagen for sin rødgrønne politikk. Men Lööf tilhører den borgerlige alliansen, som tapte valget.

— Han visste jeg ville komme og markere at jeg vil være en aktiv og granskende opposisjon, sier Lööf.

Både hun og ledere fra alliansepartiene Moderaterna, Kristdemokraterna og liberale Folkepartiet slo fredag fast at de fire borgerlige partiene fortsatt står sammen som blokk.

Rødgrønt trøbbel

Det er ventet at Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner regjering sammen, og at de får støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne partiene er avhengige av støtte fra minst ett borgerlig parti for å få flertall, siden de ikke ønsker å samarbeide med innvandringskritiske Sverigedemokraterna.

Alliansens krav om at overenskomsten i forsvarspolitikken må opprettholdes, kan skape problemer for en ny regjering. Miljöpartiet mener i motsetning til Socialdemokraterna at man må kutte i forsvarsbevilgningene.

Miljöpartiet har dessuten tidligere samarbeidet med de borgerlige om å liberalisere reglene for arbeidsinnvandring. Men Socialdemokraterna ønsker å stramme inn på kravene til arbeidsgivere som vil hente utenlandsk arbeidskraft til Sverige. (©NTB)