— Jeg finner det nødvendig å suspendere grunnloven av 27. november 2004 og oppløse både parlamentet og regjeringen. Jeg kommer til å styre ved dekret gjennom en overgangsperiode som skal lede oss til frie, troverdige og åpne valg, sier Djotodia.

Ifølge den tidligere diplomaten, som skal være i 60-årsalderen, blir overgangsperioden på tre år. Han utelukker ikke at han selv kommer til å stille som presidentkandidat i 2016.

Plyndring

Opprørere fra flere grupper, som har gått sammen i koalisjonen kalt Seleka, rykket søndag inn i hovedstaden Bangui og jaget president François Bozize på flukt til nabolandet Kamerun.

Opprørerne kontrollerer nå presidentpalasset og radio og TV-stasjoner, og mandag streifet væpnede gjenger rundt i Banguis gater og plyndret butikker.

FNs sikkerhetsråd fordømmer på det sterkeste kuppet i Den sentralafrikanske republikk og ber kuppmakerne respektere folkeretten og menneskerettighetene.

— Sikkerhetsrådet vil om nødvendig vurdere å ta ytterligere steg, heter det i en uttalelse.

Drepte indere

Franske soldater som kontrollerer flyplassen i Bangui, skjøt mandag og drepte to indiske menn og såret to andre.

I en kunngjøring fra det franske forsvarsdepartementet hevdes det at mennene kom kjørende i tre biler som forsøkte å ta seg inn på flyplassområdet da soldatene åpnet ild.

Den sentralafrikanske republikk har opplevd flere kupp og blodige opprør siden uavhengigheten fra Frankrike i 1960, og kaoset toppet seg under den selvutnevnte «keiseren» Bokassas regjeringstid i årene 1976 til 1979.

Spøkelsesstat

De siste årene har landets svakt beskyttede grenser vært krenket av inntrengere fra Kongo, Sudan og Tsjad. Disse inntrengerne har drevet krypskytteri og plyndret landsbyer, til dels i samarbeid med lokale banditter som kalles zaraguinas.

I 2007 stemplet tankesmia International Crisis Group Den sentralafrikanske republikk som en «spøkelsesstat».

To år senere beskrev amerikanske diplomater landet som en statsdannelse definert av noen streker på kartet og utenfor effektiv politisk kontroll.