Her er verdens kjelkehovedstad

Etter åtte kilometer nedoverbakke på en velogemel, er i alle fall ett sikkert: Du kjenner tresmak i baken.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

På denne underlige ”snøsykkelen”, pattentert for ganske nøyaktig 101 år siden, får du strukket leggene og knytt lår— og magemusklene også. For de som kan det, går det fort og lekende lett. For andre er en pute under baken toppen av ønskedrømmer.

Han hadde ingen pute, Christian Bühlmann, den bevegelseshemmede sagbrukeren som fant opp velogemelen. Han syklet om sommeren og trengte et hjelpemiddel for å komme seg fram om vinteren. Dermed konstruerte han snøsykkelen – velo for sykkel og gemel, det lokale ordet for kjelkemeie.

Oppfinnelsen var et unikum, benyttet at postbudet på sin rute, legen på sykebesøk, fjellbonden på handletur og ungene på skolevei.

Verdens kjelkehovedstad

Nå brukes den mest for moro.

Hvert år arrangerer Grindelwald VM i velogemel der alle kan delta. Grindelwald har utropt seg selv til verdens kjelkehovedstad. Av de 4400 innbyggerne eier 3000 hver sin kjelke.

Og holder det ikke med åtte kilometer fra Bussalp 1800 meter over havet til sentrum, kan du romperiste hele 15 kilometer fra Faulhorn 800 meter høyere opp. Da har du kjørt den lengste kjelkeveien i Europa.

Det gir bokstavelig talt en smak av ”det beste av Alpene” ved en av dem.

Trasé med maksfart

En annen smak, som rett nok ikke er så særegen, er heisturen opp til skiområdet på Grindelwalds solside. I Bodmi kan de yngste boltre seg, uerfarne lære skikjøring og snowboard. Lenger opp i Bort kan ungdommene ta seg ut i Funparken. Vil du ta turen så langt den går, fortsetter du til First på 2168 meter over havet eller til Oberjoch på 2500. Du trenger ikke engste deg for å bli sinke i løypene, her er egen trasé for dem som maks vil holde 30 kilometer i timen i nedoverbakke.

Wetterhorn er det eneste høye fjellet som tilhører Grindelwald. Det er det laveste av de høye som ligger på rekke og rad.

I Bodmi kan de yngste boltre seg, uerfarne lære skikjøring og snowboard.

Med 3692 meter blir det lillebror mot Schreckhorn på 4078, fryktinngytende Eiger med klatrernes Nordwand på 3970, Mönch på 4107, platået Jungfraujoch med Europas høyestliggende jernbanestasjon på 3454 meter og selveste Jungfrau på 4158 meter.

Med til regionen som har fått navnet nettopp etter snøhvite Jungfrau, hører også den mest kjente destinasjonen, Wengen. Også Gimmelwald, Mürren og knutepunktet Lauterbrunnen omfattes av JUngfrauregionen.

De første breturistene

-Men det var til Grindelwald de første turistene fant veien. De kom for å vandre på breene, på midten av 1800-tallet lå isen helt nede i dalen.

Nå må man gå drøye to timer for å nå den, sier Sammy Salm, administrerende direktør for samarbeidet Best of the Alps.

Det var Aletsch, fortsatt Alpenes største isbre og del av Unescos verdensarv fra 2001, som var det største trekkplasteret i Grindelwald. Isen ble fraktet til 5-stjerners hoteller i Paris og brukt som kjøleskap for 150 år siden.

Følg oss på Facebook!

Klatre ederkoppen

-Folk fant veien hit før toget kom i 1890. Isen og det å klatre i den steile Eigers nordvegg, trigget eventyrlystne fra hele Europa., sier Salm.

De første klatrerne staket ut kursen fra vestsiden av fjellet i1858, men nordveggen har en dyster historie av mislykte forsøk og død før den første vellykkede ekspedisjonen nådde toppen i 1938. -Ser du den hvite edderkoppen? Beina er blitt litt kortere med årene, men de er fortsatt tydelige. Det er ravinen klatrerne må forsere mot toppen, forklarer Salm.

Selv sitter vi trygt tilbakelent i solveggen på Grindelwald Blick over en solid porsjon Chäsbrätel, en diger brødskive med smeltet ost og stekt egg på toppen. Her oppe i Männlichen og Kleine Scheidegg-området kryr det av løyper for alle ferdighetsnivåer. En av dem er Lauberhorntraseen, verdens lengste utforløype i verdenscupen, krevende 4455 meter. Grindelwald og Wengener knyttet sammen via Wengenalpbahn som startet å tøffe i 1893. -St. Moritz var før Grindelwald med vinterturismen, men så fort jernbanen var på plass, fant skifolket veien hit også.

Ost i belønning

Sammy Salm understreker at man ikke konkurrerer mot hverandre i Best of the Alps.

Hvert år arrangerer Grindelwald VM i velogemel der alle kan delta

-Alle 12 destinasjonene har sitt særpreg. Det skal vi beholde, samtidig som de utvikler seg. I Grindelwald har vi blant annet fått et flott sportssenter med masse aktiviteter hele året. Der kan man klatre, svømme, spille ishockey, curle og gå på skøyter hele året. I bygdebyen Grindelwald betyr turismen mye året rundt, men landbruket er fortsatt en viktig næring, sier Salm.

Så er det da fortsatt en plikt for alle innbyggerne å sjekke gjerder hver vår for å se hvordan de har tålt vinteren. Har snøen vært hard, må alle ta ansvar for å reparere sin del. Om sommeren har alle rett på en uke på fjellet.

-De som bidrar med å få kyrne ned fra fjellet om høsten, blir belønnet med hver sin ost, sier Salm.

Ost blir det på oss også, en skikkelig gloheit ostefondue hører med i de sveitsiske Alper når kvelden siger på. Greit da å kunne transportere seg selv ned i bygdebyen igjen. Velogemelen tar oss den korteste vei.

Publisert
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. NTB: Regjeringen forbereder store lettelser i korona­tiltakene

  2. – Konsekvensen av å feile var mange syke og dødsfall

  3. – De gadd ikke gi oss en skikkelig forklaring. Nå får de fortjent smekk i retten.

  4. Retten mener hun burde blitt hørt: – En knusende dom

  5. Personbil og betong­bil krasja på Fjøsangerveien

  6. Her kommer kjempebølgene