Direkte: Vi følger utviklingen av det nye koronaviruset

Over 81 000 er smittet og mer enn 2700 personer er bekreftet døde av viruset. Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
 1. Leserne mener
Festet innlegg
i dag kl 15:12av Harald Stolt-Nielsen
DEL

684 koronadødsfall i Storbritannia det siste døgnet

Dødstallene når nye høyder i Storbritannia. Det siste døgnet er 684 virussmittede personer bekreftet døde, melder The Guardian.

Dagen før var tallet på bekreftet døde 569. Antallet som døde fra torsdag til fredag av covid-19, er det høyeste antallet så langt, ifølge avisen.

Totalt er 3605 personer døde som følge av viruset. 173.784 personer er blitt testet for viruset i Storbritannia. Så langt har 36.168 testet positivt, opplyser helsedepartementet i sin daglige oversikt.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Löfven: Tusenvis kommer til å dø

  – Vi kommer til å måtte regne antall døde i tusentall. Det er like greit at vi forbereder oss på det, sier statsministeren i et intervju med Dagens Nyheter fredag.

  Han baserer uttalelsen på spredningsmønsteret i andre land.

  Statsministeren viser samtidig til at andre land har hatt raskere sykdomsutvikling og at man i Sverige har forsøkt å hale ut tiden.

  – Men det betyr ikke at vi automatisk får færre svært syke eller færre døde, påpeker Löfven i intervjuet, som siteres av Expressen.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Nytt koronadødsfall ved sykehjem i Bergen

  En beboer ved Gullstøltunet sykehjem i Bergen er død etter å ha blitt smittet av koronavirus. Dette er det tredje dødsfallet ved sykehjemmet.

  Videre er det fredag én ny beboer som har testet positivt for smitte på sykehjemmet på Bønes, skriver Bergens Tidende.

  – Vi ser dessverre at mange av beboerne på sykehjem har en helsetilstand som gjør at de kan få et svært alvorlig forløp av sykdommen dersom de blir smittet, sier etatsdirektør Anita W. Johansen i Bergen kommune i en pressemelding.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Avlyser alle førerprøver

  Statens vegvesen avlyser alle førerprøver til og med 17. april på grunn av koronasituasjonen.

  Så lenge smittevernreglene tillater det, vil Vegvesenet imidlertid holde trafikkstasjonene åpne, skriver de i en pressemelding. Trafikkstasjonene har vært stengt siden 25. mars.

  – Oppstart av førerprøver den 20. april vil på nytt bli vurdert av Statens vegvesen ut fra smittevernreglene som gjelder over påske. Nærmere informasjon om oppstart av førerprøver vil bli gitt i løpet av uken etter påske, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Statens vegvesen.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Midlertidig unntak i foreldrepengeordningen

  Regjeringen gjør endringer i foreldrepengeordningen. Endringen gjør at foreldre med samfunnskritiske oppgaver tidligere skal kunne komme tilbake til jobb uten å miste retten til støtte.

  Det blir dermed ikke krav om søknad i forkant for foreldre som må utsette eller gradere foreldrepengene.

  - Dette er foreldre som på kort varsel stiller på jobb og dermed må endre sine permisjonsplaner. Da rekker de kanskje ikke å søke Nav i forkant, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i en pressemelding.

  Regjeringen åpner også for at egenmelding fra foreldre i en periode kan erstatte legeerklæring dersom de er syke og derfor ikke kan ta seg av barnet. 

  Unntakene gjelder ut året.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Nav har utbetalt over én milliard i forskudd på dagpenger

  Mandag lanserte Nav en søknadsfunksjon for forskudd for dem som har søkt dagpenger, og siden onsdag og til og med fredag er det allerede utbetalt over en milliard kroner, skriver etaten i en pressemelding.

  Videre skriver Nav at alle saker som kommer inn under koronaregler, behandles fortløpende.

  For å få forskuddet utbetalt før påske, må man søke innen utgangen av søndag 5. april.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  2935 koronadødsfall i New York

  Det siste døgnet har det vært 562 dødsfall i delstaten New York, opplyser guvernør Andrew Coumo på en pressekonferanse fredag.

  2935 personer er nå døde som følge av koronasmitte. Antallet personer som har testet positivt for covid-19, er også økende. Over 100.000 personer er nå smittet i New York, opplyser Coumo.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Premier League utsatt på ubestemt tid, ber spillerne om å godta lønnskutt

  FOTO: Dave Thompson, AP / NTB scanpix

  Premier League-klubbene ble på sitt møte fredag enige om at seriespillet ikke kan gjenopptas i begynnelsen av mai, men målet er fortsatt å spille ferdig.

  Samtidig ble det vedtatt å innlede samtaler med spillerforeningen med mål om å oppnå lønnskutt på 30 prosent under koronaviruskrisen. Man vedtok også av solidaritetshensyn å forskuttere 125 millioner pund (1,6 milliarder kroner) i økonomisk støtte til klubbene i de fem divisjonene under Premier League.

  Disse klubbene er svært hardt rammet av at sesongen er satt på vent, og flere av dem risikerer å gå under om de ikke får hjelp.

  – Dato for gjenoppstart av kampene vurderes fortløpende med alle de involverte ettersom covid-19-pandemien utvikler seg. Målet er fortsatt at alle nasjonale liga- og cupkamper skal spilles, men fotballen starter opp igjen bare når vi har myndighetenes fulle støtte for avgjørelsen og når det er i tråd med medisinske råd, heter det i en uttalelse.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Vil ikke utelukke barnetog

  - Det er ikke mulig å erstatte barnetogene, men det er mulig å feire 17. mai på en god og samlende måte. Det er for tidlig å si at det ikke blir noe av barnetogene, sier kulturminister Abid Raja.

  Han understreker at han er sikker på at det kommer til å bli en god 17. mai-feiring.

  - Vi jobber med noen ideer. Vi har fått mange gode innspill fra 17. mai-komiteer over hele landet, sier Raja.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Sverige forlenger reiseråd til juni

  Sverige forlenger sine reiseråd og fraråder ikke-nødvendige reiser til alle land frem til 15. juni.

  Det opplyser utenriksdepartementet i Stockholm fredag.

  Bakgrunnen for de strenge rådene er koronapandemien.

  – Nå er det ikke riktig tid å reise, verken i inn- eller utland, skriver utenriksminister Ann Linde til nyhetsbyrået TT.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  FHI: 5208 personer påvist koronasmittet

  Fagdirektør Frode Forland fra Folkehelseinstituttet opplyser at det er meldt om 5208 personer som har testet positivt for covid-19. En økning på 273 personer fra torsdag.

  - Gjennomsnittsalder for dem som har testet positivt, er 48 år. 

  Totalt er 2868 blitt smittet i Norge.

  Så langt er 109 personer innlagt på intensivavdelinger ved norske sykehus, opplyser fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

  - 96 av disse får respiratorbehandling, sier Nakstad.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Kulturministeren om årets 17. mai-feiring: - Vil bli annerledes

  Kulturminister Abid Raja har fått ansvaret for å koordinere arbeidet med grunnlovsfeiringen. Nordmenn må regne med at årets feiring vil bli påvirket av koronaviruset, sier kulturministeren.

  - 17. mai vil bli annerledes. Vi må vente at koronaepidemien vil sette begrensninger, sier Raja.

  Han understreker at ting vil endre seg, og at informasjon om dette kommer først etter påskeferien.

  - Bildet kan endre seg i ukene etter påske. Regjeringens overordnede mål er at det skal bli feiring i år også, men vi må være fleksible, dynamiske og kreative, sier Raja.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Fraktfly med smittevernutstyr på vei til Norge

  - Det blir nå kjørt ut smittevernutstyr til kommuner nord, vest og midt i landet. Noen kommer frem i dag, andre over helgen, sier helseminister Bent Høie.

  Det ble kjørt ut utstyr til områdene på Østlandet torsdag, opplyser Høie.

  Utstyret omfatter 1,2 millioner munnbind, samt smitteverndrakter og visirer. Fredag ble det også sendt ut 4,2 millioner munnbind til de norske regionene. De skal fordeles til sykehusene.

  - Et fraktfly er nå på vei mot Norge. Det inneholder smittevernutstyr tilsvarende 10 semitrailere, sier Høie.

  Som Aftenposten tidligere har omtalt, har det vært stor mangel på smittevernutstyr i helsetjenesten.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Forlenger reiseråd

  Utenriksdepartementet har vedtatt å videreføre de gjeldende reiserådene. Det kom frem under den daglige pressekonferansen om koronakrisen fredag.

  - Alle reiser som ikke er strengt nødvendige, bør unngås. Det betyr at man ikke kan påregne hjelp fra norske myndigheter, sier justisminister Monica Mæland.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL

  Fra klokken 16: Se den daglige pressekonferansen om koronakrisen

  På fredagens pressekonferanse stiller justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

  Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, og fagdirektør Frode Forland, Folkehelseinstituttet, er også til stede.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Nytt koronadødsfall i Drammen

  Drammen kommune opplyser at en kvinne i 90-årene er død som følge av koronasykdom. Det er det tredje dødsfallet i Drammen som følge av viruset.

  Det opplyste kommuneoverlege John David Johannessen på en pressekonferanse fredag, skriver Drammens Tidende.

  – Det minner oss om alvoret og viktigheten av å være observant på smitte, sa Johannessen.

  Kommuneoverlegen opplyste at den avdøde kvinnen hadde underliggende sykdom.

  Ifølge avisen er 118 personer bekreftet smittet av koronaviruset i kommunen.

  55 personer er døde av covid-19-sykdom i Norge.

  (NTB)

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Dronningen skal tale til nasjonen

  FOTO: Buckingham Palace via AP / NTB scanpix

  Dronning Elizabeth skal søndag tale til nasjonen om koronautbruddet, opplyser kongehuset.

  Totalt er 3605 personer bekreftet døde av viruset i Storbritannia. Rundt 38.000 har testet positivt for viruset.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Mann dømt til 75 dagers fengsel for å ha spyttet på politiet og truet med koronasmitte

  En mann ble i Oslo tingrett dømt til 75 dagers fengsel for å ha spyttet på politiet og truet med korona, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

  Mannen var tiltalt for vold og trusler mot offentlig tjenesteperson. Saken ble behandlet i hurtigdomstolen, og dommen ble avsagt 30. mars.

  - Påtalemyndigheten er fornøyd med at retten har lagt vekt på at dersom det overfor samfunnskritisk personell ytres "korona" samtidig som man spytter eller truer med å spytte, så er det et forhold det reageres strengt mot, sier politiadvokat Karl Kristian Nordheim.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Regjeringen gir karanteneunntak

  Personer som drar på dagstur for å gjøre nødvendig vedlikehold på fritidseiendom i Sverige eller Finland, slipper karantene når de kommer tilbake til Norge.

  – Vi gjør dette nå for at de som må fjerne snø fra hyttetakene sine, skal kunne gjøre det for å unngå store materielle skader, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

  Unntaket gjelder ikke for personer som overnatter. Personer som drar, har heller ikke lov til å oppsøke butikker eller kjøpesentre i Sverige eller Finland.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL

  Oslo søker om å få holde påskeåpent, regjeringen har sagt nei

  FOTO: Dan P. Neegaard

  Oslo kommune ber om at butikkene og apotekene kan holde åpent som normalt, men vil ikke pålegge noen å holde åpent.

  – Hele Oslo må være hjemme i påsken, og det vil dermed være stor pågang til dagligvarebutikkene gjennom påsken, noe som vil føre til økt fare for koronasmitte. Etter faglig anbefaling fra smittevernoverlegen har Oslo kommune derfor søkt staten om en unntaksmulighet der dagligvarebutikker og apoteker kan holde åpent som normalt i påsken, opplyser byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

  Byrådet i Oslo går dermed i klinsj med regjeringen, som mener butikkansatte har gjort seg fortjent til en pust i bakken.

  Les mer om saken her.