– USAs demokrati er i krise dersom ny FBI-direktør blir Trumps marionett

Eksperter på amerikansk statsrett hevder Donald Trumps oppsigelse av FBI-direktør James Comey er helt uproblematisk. Etterspillet kan imidlertid bli katastrofalt og utløse en konstitusjonell krise.

Publisert Publisert

MÅTTE GÅ: Den nå avsatte FBI-direktøren James Comey snakket til FBI-ansatte i Los Angeles da nyheten om hans oppsigelse kom opp på TV-skjermene. Comey reagerte med å humre, før han fortsatte talen til de ansatte. Foto: Carolyn Kaster, AP

  • Per Thiemann
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Donald Trump blir anklaget for maktmisbruk etter at presidenten sparket direktøren for USAs føderale politi, FBI.

Trump har begrunnet oppsigelsen med at FBI-direktør James Comey opptrådte urettferdig overfor Trumps motkandidat, Hillary Clinton, under fjorårets valgkamp. Mange finner denne begrunnelsen lite troverdig, all den tid Trump har roset Comey for nettopp hans fremferd mot Clinton.

– Ikke maktmisbruk

Eksperter vurderer imidlertid at det ikke er noe problematisk ved selve oppsigelsen. Den amerikanske presidenten står helt fritt til å si opp FBIs direktør, og oppsigelsen er derfor ikke alene et grunnlag for å snakke om maktmisbruk, slik flere politikere har gjort.

Likevel er saken prekær, ettersom FBI har en pågående etterforskning av mulige tilknytninger mellom den russiske regjeringen og Trumps stab under fjorårets valgkamp. Om oppsigelsen av James Comey fører til at Trump innsetter en ny FBI-direktør som ikke er upartisk til denne etterforskningen, vil USAs demokrati være i en krise.

Det er konsensus blant en rekke ledende forskere på amerikansk statsrett som har blitt intervjuet av det amerikanske politiske nyhetsnettstedet Politico.

Les også

NYT: Comey ba om mer penger til FBIs Russland-etterforskning like før han fikk sparken

– Korrekt å gi ham sparken

Blant ekspertene hersker det en bred enighet om at Comey har vært gjenstand for et så stort offentlig sirkus at det kan være i FBIs interesse å få på plass en ny ledelse.

– I lys av kontroversene som kom til å omringe Comey, var det korrekt å gi ham sparken. FBIs direktør må ha bred tillit i den amerikanske befolkningen. Comey har ikke denne tilliten, sier jussprofessor Cass Sunstein fra Harvard-universitetet til Politico.

James Comey kom i motvind da han få uker før valgdagen i fjor offentliggjorde at FBI hadde gjenåpnet en sak mot Hillary Clinton. Saken handlet om at hun som utenriksminister brukte en privat eposttjener til å sende sensitive eposter i stedet for å bruke utenriksdepartementets offisielle epostsystem.

Saken var ellers blitt avsluttet tidligere samme år, med en konklusjon som tilsa at det ikke var grunnlag for å reise tiltale mot Clinton. Comey gjenåpnet imidlertid saken med henvisning til at FBI hadde mottatt nye opplysninger om at en av Clintons nærmeste rådgivere hadde videresendt store mengder private eposter til sin mann.

Kort etter viste disse opplysningene seg å være feilaktige, og at det fortsatt ikke var grunnlag for ta ut tiltale mot Clinton.

Flere forskere mener at Comeys oppførsel brøt med normene for hvordan myndigheter skal te seg i slike saker i en slik grad at det ikke var noe annet alternativ enn å gi ham sparken.

– President Trump må kritiseres for ikke å ha kommet til denne konklusjonen for flere måneder siden, sier jussprofessor Saikrishna Prakash fra University of Virginia til Politico.

– Foreløpig ingen krise

Dermed er det for tidlig å snakke om en amerikansk konstitusjonell krise, mener flere eksperter. Onsdag sammenlignet flere amerikanske politikere Donald Trumps oppsigelse av James Comey med Richard Nixons oppsigelse av en spesialetterforsker som deltok i etterforskningen av Watergate-skandalen. Ekspertene mener at denne sammenligningen er overdrevet. Likevel vil de ikke avvise at saken kan vise seg å bli ytterst alvorlig.

– Den egentlige bekymringen i denne saken handler om hvorvidt Trump har misbrukt sin makt til å beskytte sine politiske ansatte mot etterforskning. Det er ikke en paranoid tankegang å tenke at Comeys oppførsel i Clinton-saken kun er et påskudd for å sparke ham, for Trump ga Comey mye ros for den samme oppførselen den gang da. Vi har imidlertid ingen beviser for at dette stemmer, sier jussprofessor Dan Farber fra Berkeley-universitetet til Politico.

Dermed bør fokus i stedet rettes mot etterspillet, mener eksperter. Presidenten må nå nominere en avløser for Comey, som de folkevalgte i det amerikanske senatet så må godkjenne eller vrake.

Sett i lyset av den pågående etterforskningen av Trumps valgkampstab vil det ifølge Harvard-professor Cass Sunstein være «alarmerende» dersom Donald Trump lykkes med å innstille en lojal avløser som blir godkjent av Senatet.

Senatets ansvar

– Det er Senatets ansvar å sikre at den nye FBI-direktøren er en person som kan opptre profesjonelt, upartisk og med integritet. USA sliter med en usedvanlig høy grad av polarisering og mistillit for tiden, og FBI er blitt part i etterforskninger som involverer selv Det hvite hus. Senatets ansvar har aldri vært mer betydningsfullt, sier Cass Sunstein til Politico.

Om Donald Trump nominerer en kandidat som åpenbart er lojal til Trump vil det være grunn til bekymring, sier Dan Farber.

– Dersom Trump innstiller en uavhengig, respektert person til å avløse Comey, er alt vel og bra. Om han innstiller en kandidat som er belastet av forbindelser til Trump eller som mangler troverdighet som objektiv etterforsker, vil det være rettferdig å begynne å sammenligne ham med Richard Nixon. Og da er vi ved et punkt hvor man kan begynne å bekymre seg over en konstitusjonell krise, sier Dan Farber til Politico.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tegn på større utvikling i Russland-etterforskningen før FBI-sjefen fikk sparken

  2. – Obama advarte Trump mot Flynn-ansettelse

  3. FBI fikk overvåke Trump-rådgiver i hemmelighet før valget

  4. FBI bekrefter at de etterforsker Trumps bånd til Russland

  1. FBI
  2. Donald Trump
  3. Etterforskning
  4. Hillary Clinton
  5. Det hvite hus