I den stadig mer komplekse krigssituasjonen i Syria var det de islamistiske gruppene Nusra-fronten og Ahrar al-Sham som gikk til angrep og presset krigere fra Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) ut av noen av ISILs stillinger.

For å gjøre det hele mer komplisert sier en aktivist at noen av ISIL-krigerne ble igjen, men gikk over til Nusra-fronten, som ledes av syrere, ikke utlendinger slik som ISIL.

Samtidig sendte Syrias islamske front, som nå er den største opprørsalliansen, en kraftig advarsel til jihadistene i ISIL om at de vil angripe alle som angriper dem, enten de er syrere eller utlendinger.

Sprer seg

Den islamske fronten, som samarbeider med Nusra-fronten og andre lokale islamistiske grupper, har slåss mot jihadistene i ISIL siden fredag.

Fokus for kampene har vært Aleppo— og Idlib-provinsene, men kampene har spredt seg også til Hama og Raqa. Mange er drept på begge sider i kampene mellom de islamske opprørsgruppene.

ISIL er blitt beskyldt for grusomme overgrep i områdene de opererer, der de har innført sharialovgivning og der de forsøker å fravriste de andre opprørerne kontrollen over viktige veier og veisperringer.

Det er liten utsikt til en løsning av den stadig mer komplekse krigen i Syria, der Den islamske fronten og vestlig-støttede opprørsgrupper beskylder ISIL for å gå president Bashar al-Assads ærend.

Iran og USA

Men al-Qaidas styrkede stilling i Irak og den forsiktige tilnærmingen mellom USA og Iran har ført til spekulasjoner om at det kan komme til en felles innsats mellom USA og Iran for å bevare en viss stabilitet i regionen.

USAs utenriksminister John Kerry sa under et besøk i Jerusalem i helgen at USA vil gi all mulig støtte til den irakiske regjeringen i kampen mot al-Qaida, bortsett fra å sende militære styrker.

Irans visestabssjef Mohammed Hejazi sier på sin side at Iran vil støtte Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki mot sunnimuslimske al-Qaida, som i helgen inntok den viktige byen Falluja.

— Hvis irakerne ønsker det, vil vi støtte dem med utstyr og rådgivning, men de har ikke bruk for mannskaper, sier Hejazi ifølge det iranske nyhetsbyrået Irna.

Under sin rundtur i Midtøsten åpnet Kerry også for første gang for at Iran kan spille en rolle på fredskonferansen for Syria i Genève.

USA har lenge vært imot Russlands og FNs ønske om at Iran som nabostat og aktør i konflikten skulle inviteres, men søndag sa Kerry at det kan være rom for en indirekte rolle for Iran, og at USA ville være glad om Iran kunne bidra.

SNC nøler fortsatt

Det er fortsatt ikke klart om den vestlig-støttede opprørsalliansen, Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC), vil møte fram i Genève, og muligheten kan ha blitt enda mindre etter at den interne striden blant opprørerne brøt ut.

Mange i SNC er bekymret for at en deltakelse på konferansen sammen med representanter for regimet til Bashar al-Assad skal være til skade for den støtten de ennå måtte ha i Syria.

Både Den islamske fronten og andre islamske grupperinger har gjort det klart at de ikke vil delta på Genève-konferansen.

SNC gjenvalgte på et møte i Istanbul søndag sin leder Ahmad al-Jarba. Jarba vant over den tidligere statsministeren Riyad Hijab, som hoppet av i 2012.

Nasjonalkoalisjonen er utpekt av USA og andre land i Vesten som den førende opposisjonsgruppen i opprøret mot regimet til Bashar al-Assad.

Men gruppa sliter med troverdigheten etter at regjeringsstyrkene den siste tiden har styrket sin stilling samtidig som mer radikale islamistiske grupper har overtatt mye av kampen mot regimet og på samme tid angrepet de mer sekulære opprørerne.