Fremmed ubåt funnet i svensk farvann

En forlist fremmed ubåt er funnet utenfor østkysten av Sverige. Selskapet som fant vraket, tror besetningen fortsatt er om bord. - Tyder på at det er et hemmelig oppdrag som har gått galt, sier svensk forsvarsekspert.

FANT VRAKET: Det var Dennis Åsberg og Peter Lindberg fra Ocean X Team som fant ubåtvraket knapt tre kilometer fra den svenske østkysten. Et islandsk selskap skal ha gitt vrakleterne koordinatene de søkte i, ifølge Expressen. Foto: Ocean X Team

  • Kyrre Kjellevold
  • Joachim Bacha
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er ingen synlige skader på ubåtvraket, som ble funnet forrige uke, skriver Expressen. Alle lukene skal være stengte.

— Det tyder på at besetningen fortsatt befinner seg om bord på vraket, sier Dennis Åsberg i selskapet Ocean X Team som fant vraket, til avisen.

Funnet som ble gjort snaut tre kilometer fra kysten, analyseres nå av det svenske forsvaret. Selskapet som fant vraket vil ikke si nøyaktig hvor det ble funnet, men oppgir at det er noe båttrafikk i området.

Kyrilliske bokstaver

— Vi er 110 prosent sikre på at den ble funnet i svensk farvann, sier Åsberg.

Ubåten er rundt 20 meter lang og tre meter bred, og det skal være kyrilliske bokstaver på skroget. Til sammenligning er en norsk ubåt iUla-klassen59 meter lang, mens russiske atomubåter kan være over 150 meter lange.

— Vi følger meget nøye med på hva som skjer i norske farvann og i internasjonalt farvann som er tilstøtende norsk farvann. Spørsmål som dette må besvares av svenske myndigheter, sier oberstløytnant Eystein Kvarving, Forsvarssjefens pressetalsperson, til VG.

Ingen savnet

Ingen svenske ubåter er savnet, ifølge talsmann Anders Kallin i det svenske forsvaret.

INFORMERT: Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist har informert den svenske regjeringen om funnet, men ønsker ikke å kommentere funnet før vraket er analysert. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

— Hadde det vært en svensk ubåt som hadde sunket, hadde vi hatt en annen situasjon, sier han.

Høsten 2014 var det en massiv jakt på en ubåt observert i skjærgården utenfor Stockholm. Søket ble avsluttet etter en uke, uten at noe ble funnet.

— Vi har ikke kunnet fastslå hverken hvilken type, nasjonalitet eller form av aktivitet som har forekommet, sa kontreadmiral Anders Grenstad på en pressekonferanse i Stockholm den gang.

Les også:

Les også

Avslutter ubåtjakten i Sverige

Les også:

Les også

- Vet ikke hva vi leter etter

Teamet som nylig fant ubåten, tror ikke det er en sammenheng.

— Vi fant den i et område hvor båter ferdes. Vi tror ikke det har noe med ubåtjakten forrige år å gjøre, sier Peter Lindberg, som også var med på funnet, til Expressen.

- Liten historisk verdi

Det er grunn til å være forsiktig i konklusjonene, mener StåleUlriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen og Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

— Her er det mye man ikke vet. Husk at Østersjøen er brakkvann, og det gjør at ubåter ruster langt mindre. Vraket kan være mange tiår gammelt, sier Ulriksen til BT.

SKEPTISK: Marineforsker Ståle Ulriksen er tilknyttet NUPI og Sjøkrigsskolen. Han sier en eventuell sovjetisk ubåt har liten historisk verdi. - Denne aktiviteten har vi visst om lenge. Foto: Kjell Dragenes

Han har forsket på marinekrigføring og bruk av ubåter. Forskeren tror ikke ubåten vil fortelle oss stort om den skulle vise seg å være sovjetisk.

— Sovjetunionen har hatt miniubåter siden i hvert fall andre verdenskrig, og dette er gammel teknologi og til og med brukt under den amerikanske borgerkrigen. Det har vært kjent lenge at de var svært aktive i svenske farvann, slik at dette funnet har eventuelt kun litt historisk interesse, sier han og legger til:

— Det blir alltid enormt oppstyr hver gang svenskene oppdager ukjente ubåter, og spesielt på sommeren. Folk bør ha is i magen her.

- Det er «Catfish»

Den pensjonerte oberstløytnanten Per Andersson sier til Expressen at alt tyder på at det kan være den eldre, russiske ubåten «Catfish».

— Min observasjon er det den er gammel. Det ser ut som en ubåt fra den første eller andre verdenskrig, sier han etter å ha sett bilder.

— Jeg føler meg veldig sikker på at det er en Catfish. Det stemmer godt overens med detaljene på ubåten, sier han.

- Oppdrag kan ha gått galt

Åsberg i Ocean X Team sier i et TV-intervju med Expressen at det er vanskelig å si noe om hvor gammel ubåten er.

— Den ser veldig fersk ut til å være et vrak av stål. Den kan være fra 90-tallet, 80-tallet eller eldre. En kan bare spekulere, sier han.

Det svenske forsvaret analyserer nå bilder fra funnstedet.

Lektor Tomas Ries ved den svenske Försvarshögskolan Foto: Rickard Kilström / Försvarshögskolan

— Hadde det vært et uskyldig vrak, hadde noen skreket og bedt om hjelp. Det tyder på at det er et hemmelig oppdrag som har gått galt, sier Tomas Ries til samme avis.

Han er lektor i strategi og sikkerhetspolitikk ved den svenske Forsvarshøyskolen. Ries har sett bilder av vraket.

Ser klumpete ut

Til Aftonbladet sier han at ubåten ser ut til å være en eldre modell.

— Jeg syns den ser litt klumpete ut, og ikke så sofistikert. Min tolkning er at den er fra 80-tallet, sier han til avisen.

Ries svarer deretter på spørsmål om betydningen, dersom ubåten viser seg å være russisk.

— Om den er fra den kalde krigen, så kan en beklage seg med at situasjonen var som den var. Om den er ferskere har det større implikasjoner. Det kan bety at det nåværende russiske regimet holder på med saker som ikke er så trivelig for Sverige, sier han.

Til Expressen sier sikkerhetskonsulent Joakim von Braun, som har sett filmmaterialet av ubåten, at størrelsen indikerer en miniubåt med plass til tre til seks personer.

Venter med å kommentere

Den svenske forsvarsministeren, Peter Hultqvist, har ennå ikke kommentert funnet.

— Han er informert av Forsvaret, og har videre informert statsministeren. Men vi kommer ikke til å si noe mer før analysen av vraket foreligger, sier Hultqvists pressesekretær Marinette Nyh Radebo til Aftonbladet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Trapper ned ubåtjakt i Sverige

  2. Offentliggjør bilde av «fremmed undervannsaktivitet»

  3. Aftonbladet: Strender gjennomsøkes

  4. Svensk avis: Leter etter skadet, russisk ubåt

BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN