Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

Hundrevis av slitne flyktninger gikk lørdag morgen over grensen fra Ungarn og inn i Østerrike etter at landets statsminister besluttet å slippe dem inn.

Migranter tar seg over grensen mellom Ungarn og Østerrike.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er ventet at mellom 800 og 3.000 flyktninger og migranter vil følge etter de neste timene.

Flere tusen flyktninger på vei gjennom Europa fikk natt til lørdag klarsignal fra Tyskland og Østerrike om at de var velkommen over grensen fra Ungarn.

Omtrent samtidig rullet en lang rekke busser opp og dannet en kø utenfor togstasjonen i Budapest hvor flere hundre flyktninger har «sittet fast» de siste dagene».

— På vegne av den ungarske regjeringen er det satt opp gratis buss til den siste byen før grensen til Østerrike, ropte en mann på arabisk gjennom en megafon.

Tydelig slitne

Bussene ble raskt fylt opp, og jubelen var stor blant mange av passasjerene da de kjørte ut fra stasjonen.

Rundt klokka 3 begynte bussene å ankomme grensen. Mange av passasjerene var tydelig slitne da de steg ut og gikk til fots i en lang kø over til Østerrike. Hjelpearbeidere delte ut vann og frukt.

— Vi er glade. Vi vil dra til Tyskland, sa en syrisk mann som oppga å hete Mohammed.

Les også: Ungarn vil kjøre flyktningene til grensen

Fastlåst

Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland. Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensen.

De siste dagene har det hopet seg opp med flyktninger i Ungarn, og europeiske ledere har ikke klart å bli enige om et felles svar på hvem som har ansvar for dem.

Ungarn har insistert på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene har nektet å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Les også: SAS tillater ekstra koffert for flyktninghjelp

Røde Kors forberedt

Etter flere dager med kaotiske scener med flyktninger og migranter som prøvde å ta seg om bord på tog på stasjonen i Budapest, toppet det seg da rundt tusen migranter tok beina fatt og begynte å gå mot Østerrike fredag.

Som svar på dette besluttet ungarske myndigheter å tilby busstransport både til de vandrende flyktningene og til alle som var igjen på togstasjonen.

Røde Kors i Østerrike sier at de forventer at hundrevis av flyktninger vil ankomme deres senter i grensebyen Nickelsdorf i løpet av morgentimene lørdag.

— Vi fikk en indikasjon fra myndighetene om at vi kan regne med mellom 800 og 1.500 mennesker. Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier talsmann for Røde Kors i provinsen Burgenland i Østerrike.

Ifølge en polititalsmann tror man det totale antallet flyktninger som kommer over grensen de neste timene vil være på mellom 800 og 3.000.

Publisert: