Ingen &laquo;pokalypse&raquo; nå! likevel<p/>

Det var formiddag på et frodig jorde i Mecklenburg-Vorpommern, og en bulgarer lurte på hvor det ble av musikken til Richard Wagner.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Over skogbrynet kom åtte helikoptre dundrende på rekke og rad. De var merket med «Bundespolizei» og gikk inn for landing. Ut hoppet 40-50 behjelmede, svartkledde og polstrede politifolk.

G8-motstander Alexander Vatchev fra Bulgaria savnet tonene fra Wagners «Valkyrien», fra den berømte helikopterscenen i Francis Ford Coppolas Vietnam-mesterverk «Apokalypse nå!»

Vatchev og kjæresten lo godt — særlig da polititroppen satte i springmarsj, omkranset av en enda større tropp med pressefotografer og kamerafolk. Formålet med manøveren forble en gåte: De løp tilbake dit helikoptrene kom fra - bak porten i det 2,5 meter høye piggtrådgjerdet rundt Heiligendamm.

Umulige å stanse

For G8-motstanderne begynte det verst mulig, med steinkasting og brennende biler i rene gatekamper i Rostock lørdag. De stygge bildene ga politiet ryggdekning for de voldsomme sikkerhetstiltakene rundt toppmøtet.

Flere av dem viste seg å være dels umulige å gjennomføre, dels overflødige.

Demonstrasjonsforbudet i en flere kilometer bred sone rundt sikkerhetsgjerdet - som i seg selv var 12 kilometer langt - var umulig å knesette. Politistyrken på nesten 17.000 var sjanseløs da tusenvis av demonstranter la ut på fottur over åkre og gjennom skogholt, rett inn i den forbudte sonen rundt gjerdet.

Bare to til sykehus

Demonstrasjonsforbudet var begrunnet med faren for voldsbruk. Men med noen få unntak gikk de ulovlige demonstrasjonene rolig for seg. Dersom aksjonistene hadde villet, kunne de lett marsjert videre og gått løs på sikkerhetsgjerdet.

De nøyde seg med å blokkere veiene inn til Heiligendamm. De få som ønsket å ta i bruk hardere midler, ble stort sett holdt i tømme av det store, fredelige flertallet.

Det er også verdt å merke seg at skrekkbildet av opptøyene i Rostock vel var overdrevet: Det ble meldt om 1000 skadede, nesten halvparten politifolk. 30 tjenestemenn og -kvinner var hardt skadet, sa politiets talsmenn. Ved nærmere ettersyn viste det seg at bare to hadde vært såpass dårlige at de måtte på sykehus.

Demonstrantene fornøyd

G8-lederne merket neppe stort til alt styret i skogene og på jordene rundt Heiligendamm. De ble fraktet inn og ut i helikoptre, fikk både mat og drikke, og verken så eller hørte en eneste demonstrant.

Den mangfoldige alliansen av globaliseringskritikere kunne likevel si seg fornøyde: De greide å mobilisere mange tusen, fra hele Europa og enda lenger unna. Og de fikk oppmerksomhet, ved hjelp av fantasi, humor og andre fredelige midler. Stort mer kunne de ikke håpe på.

Blokaden skapte neppe praktiske problemer å snakke om, verken for vertskap eller gjester.

Men G8-lederne leser kanskje også aviser innimellom.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nei til klimaløfter fra India og Kina

BT anbefaler

Jens hamret på alle dørene han fant. – Angsten sitter fremdeles i.

Brannen er meldt slukket. Totalt tolv personer har blitt evakuert.

LES SAKEN