– Nye sammenstøt i Teheran

Tilhengere av Irans president Mahmoud Ahmadinejad bevæpnet med kjepper har støtt sammen med demonstrerende tilhengere av opposisjonen i Teheran, forteller øyenvitner.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Flere hundre iranere trosset mandag demonstrasjonsforbudet og samlet seg i sentrum av Teheran for å protestere mot resultatet av fredagens presidentvalg. Men ikke lenge etter at demonstrasjonen begynte, kom flere tilhengere av den sittende presidenten på motorsykler. De angrep demonstrantene og slo dem med kjepper, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Etter helgens voldsomme og blodige sammenstøt i Iran la myndighetene mandag formiddag ned forbud mot flere demonstrasjoner. Men tilhengerne av opposisjonens presidentkandidat Mir Hossein Mousavi trosset forbudet, og flere hundre av dem samlet seg i sentrum av Teheran for å fortsette protestene.

**Les også:

Les også

Bruker internett i demokratikamp

Bruker internett i demokratikamp**

— Tror valgbråk svekker Irans jernregime Iran vil bli enda mer isolert, og regimet er svekket etter valgbråket, mener flere eksperter. Samtidig fortsetter opposisjonens protestaksjoner.

– Jeg blir mer og mer overbevist om at dette ikke er noe annet enn massivt valgfusk, sier professor Daniel Heradstveit ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB.

Sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble utropt til vinner av fredagens valg, men i dagene siden har Iran vært preget av harde sammenstøt mellom opposisjonens tilhengere og sikkerhetsstyrker.

Opposisjonslederen Mir Hossein Mousavi har bedt om at valget blir forkastet fordi det ble jukset. Mandag trosset flere hundre motstandere av Ahmadinejad demonstrasjonsforbudet og samlet seg i Teheran for å protestere mot valget. Det var ventet at Mousavi ville slutte seg til marsjen.

**Les også:

Tyr til vold i gatene etter valget i Iran**

Klare tegn på fusk Det er innenriksdepartementet og Vokterrådet som kontrollerer valget, og den sittende presidenten Ahmadinejad har sørget for å plassere sine egne folk der, slår Heradstveit fast.

– Den ene kandidaten er dermed også den som teller opp stemmene, sier han.

Også det at resultatet ble offentliggjort svært kort tid etter valget, og at kandidatene fikk relativt like mange stemmer i de ulike provinsene, tyder på valgfusk, mener NUPI-forskeren.

– Mange iraneres oppfatning av at deres stemme ikke ble tatt hensyn til, vil ramme legitimiteten til fremtidige valg. Ordet «juks» har nå blitt en del av landets politiske vokabular, sier analytikeren Saeed Laylaz i Teheran til nyhetsbyrået AFP.

Dessuten tyder Ahmadinejads overveldende oppslutning på over 62 prosent på at regimet hadde en mistanke om hva som var på gang av protestaksjoner og ga sin foretrukne kandidat en så klar seier for å unngå en andre valgomgang, påpeker Heradstveit.

Artikkelen fortsetter under bildet...

– Dersom Ahmadinejad ikke hadde fått over 50 prosent i første valgomgang, hadde det blitt omvalg. Da ville denne enorme mobiliseringen fått enda mer vind i seilene, sier han og snakker om opposisjonens omfattende demonstrasjoner.

– Svekket regime Flere analytikere er enige om at valgprosessen og TV-bildene av sikkerhetsstyrker som gyver løs på opposisjonelle og journalister med køller, har svekket det iranske regimet.

– Ahmadinejads styre vil komme svekket ut av dette både på hjemmebane og i utlandet, sier Laylaz.

Han tror Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei, som er landets mektigste person, utropte Ahmadinejad til valgets seierherre for å trygge sin egen stilling.

– I ettertid ser det ut til at hele valgkampen var et show, fordi ayatolla Khamenei aldri ville la Ahmadinejad tape, sier Karim Sadjadpour ved Carnegie Endowment for International Peace i USA.

Gransker valget Khamenei varslet mandag at det vil bli gjennomført en gransking av valget, og han ba opposisjonen ta sine klager til rettsapparatet. Heradstveit beskriver uttalelsen som spill for galleriet.

– Han var tvunget til det, for selv ikke Khamenei kan føle seg trygg stilt overfor dette massive opprøret vi nå har vært vitne til i Teherans gater.

Et annet tegn på at valguroen har rystet det sittende regimet, er at Ahmadinejad mandag utsatte en planlagt reise til Russland til tirsdag.

– Regimet er ytterligere svekket. Det er bare en måte å komme ut av denne ulykksalige situasjonen på, og det er at det nåværende regimet blir kastet. Men det er lite sannsynlig. Dét er en tragedie for Iran, men det er også en tragedie for Vesten, sier professor Heradstveit ved NUPI.

Publisert: