Vatikanet kritiserer BBC-program om jomfru Maria

Vatikanet kritiserer en BBC-dokumentar hvor det blir hevdet at jomfru Maria var en underkuet tenåring som unnfanget Jesus på grunn av en voldtekt.

Publisert Publisert

Kardinal Martins Jose Saraiva beskriver den kontroversielle dokumentaren som renspikket tøv.

— Dette er gamle historier som kommer opp til overflaten en gang iblant. De er aldri blitt underbygd med historisk bevis, sier kardinal Saraiva til Roma-avisen La Repubblica. Saraiva hevder at BBC styrker slike legender ved å gi dem plass i det offentlige rom.

Dypt krenket

-Som kristen, føler jeg meg dypt krenket når slikt søppel blir sendt rett før julehøytiden, sier kardinalen.

Dokumentaren på BBC stiller spørsmål om Maria virkelig var en blåøyd jomfru og andre fortellinger om Jesus' fødsel i en stall i Betlehem. Blant annet refererte BBC påstander om at Maria skal ha blitt voldtatt av en romersk soldat.

En annen versjon som ble fremmet i programmet var at Maria var en hardtarbeidende, mørkhåret tenåring uten utdannelse som kan ha unnfanget Jesus før et arrangert ekteskap med Josef.

Prester i tvil

Programmet er allerede blitt kritisert av britiske prester som føler seg støtt av programmet. Men ifølge en undersøkelse foretatt av avisen The Sunday Telegraph er ikke BBC alene i sin skepsis til historien om Marias uskyld.

Avisen har snakket med 500 anglikanske prester. En av fire spurte tror ikke Maria var jomfru da hun fødte Jesus. Mange av prestene mente at jomfruhistorien kunne være et resultat av en feiloversettelse fra hebraisk.

— Det var ikke noe spesielt med måten han ble født på eller hans barndom. Det var hans voksne liv som var ekstraordinært, sier en prest til avisen. Presten vil ikke stå fram med navn i avisa av frykt for reaksjoner fra sin egen biskop.

(NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  2. Oppdaget fremmed mann på soverommet

  3. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  4. Spesielt én endring vil de fortsette med. – Overraskende at det kom så mye positivt ut av en negativ situasjon.

  5. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  6. – Det eneste «alternativet» til tradisjonell kreftbehandling er å dø