Reiser på ferie med kun én overnatting

Du ønsker deg et urbant avbrekk fra hverdagen, men har bare et par dager fri. Da er nanoferie tingen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mange direkteruter og lave flypriser har gjort det mulig å dra kjapt og ofte til både større og mindre byer. Noen velger såkalt nanoferie, reiser med bare én overnatting. Bare stress, sier du? Enkelte byer egner seg iallfall bedre for kortferie enn andre.

— Jo kortere tid du har, dess nøyere må du planlegge. Og jo større sted du reiser til, dess lettere er det å surre bort tid, sier Øivind Skar bestemt.

Skar reiser veldig mye, både privat og gjennom jobben. Ofte varer reisene rundt to dager, så han vet godt hva han snakker om.

riks000756378-WQY1lD1jN8.jpg

— Når jeg skal på tur, setter jeg meg inn i stedet først. Jeg har en idé med turen og hva jeg vil se, og finner et bra spisested. Og det er blitt veldig lett å planlegge, alt ligger på nettet! fortsetter han.

Reiser nært

— London er alltid populært blant nordmenn, og byen stikker seg også ut som favorittreisemål for kortferier. I tillegg ser vi at det er mest populært å legge kortferiene til nære destinasjoner, sier presseansvarlig Kristin Jacobsen i trivago.no.

Hotellsøkesiden har undersøkt hvilke steder nordmenn er mest interessert i når det gjelder opphold på én og to netter. Seks av byene på topp-ti-listen første halvår i år ligger i Skandinavia. London troner på topp, tett etterfulgt av Oslo. Amsterdam har klatret seg inn på listen og dyttet ut Stavanger, som hadde tiendeplassen første halvår i fjor.

Portalen sammenligner hotellpriser fra ulike bookingsider. Tallene viser destinasjonene flest brukere ble videreført til, altså den generelle interessen.

Det er ikke så rart at noen ønsker å gjøre mye ut av en tur med få overnattinger, mener redaktør Torild Moland i Magasinet Reiselyst.

— Hotell er noe av det dyreste på ferie. Men det er en utfordring å finne flyavganger som passer. Går flyet tidlig fra Norge, kan det godt hende det går tidlig tilbake også, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

afp000424588-GLp3jzpT_i.jpg

Mindre byerMan blir naturligvis ikke kjent med en by eller et land av å være der noen timer. Men man kan få en smakebit, mener Moland. Da hun og familien hadde én dag i London i sommer, på vei til ferie, prioriterte de nådeløst.

— Vi visste hva vi ville, det må du i en storby. Vi var i ett område og dro på ett museum. Kanskje er det en fordel at byen ikke er så stor, sier hun.

I England kan Manchester eller Liverpool fint besøkes i løpet av en helg. Vender du nesen østover, er Vilnius i Litauen et bra valg, mener reiseredaktøren.

riks000756375-D3eGQcWyEv.jpg

— Vilnius ligger bare 20 minutter fra flyplassen. Det er en kompakt by – alt skjer i gamlebyen. Der er det god stemning, og god og billig mat, synes hun. Les også: Strand og storby på samme helg? Velg Polen!

- Pakk lett!

— Jeg ser ikke noe poeng i å dra til en storby i to dager hvis du ikke skal noe helt konkret, eller du har vært der 20 ganger før. Jeg kan dra til Paris for å spise middag og treffe venner, men da er det noe konkret, sier Øivind Skar.

For å minimere reisetiden bør kortferien gå til en plass som er lett å komme seg til. Det betyr kort reisevei, helst direkte.

Riga, Stockholm, Helsingfors, Tallinn og Berlin er blant byene Skar anbefaler. Når du flyr, er sentrumsnære flyplasser å foretrekke.

Og så er det viktig å pakke lett. Venting på bagasje er en skikkelig tidstyv – og en helt unødvendig en, skal vi tro Skar.

— Du må ikke finne på å sjekke inn bagasje! Alt du trenger, får du plass til i håndbagasjen. Selv for kvinner går det helt fint, humrer han.

Se video: Klarer hun å få alt dette i den lille trillekofferten

afp000690534-rwqrEkayRu.jpg

KlimaverstingVi bør imidlertid tenke oss om før vi tar en svipptur til fjerntliggende byer.

— Det er veldig lite miljøvennlig å fly til steder som du er kort tid i. Fly er den mest forurensende måten å reise på, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Klimapåvirkningen fra en flyreise tur/retur Oslo-New York tilsvarer cirka 9 måneders gjennomsnittlig bilkjøring. Bytter vi ut New York med Paris, vil flyreisen tilsvare utslipp fra cirka 2 måneders bilkjøring, viser beregninger gjort av Framtiden i våre hender.

— Vi er tilhengere av at du oppholder deg lenge på steder når du først reiser langt. Da blir du også bedre kjent og rekker å ta inn inntrykkene, sier han.

Tog og båt

Men det finnes mer miljøvennlige helgereiser. For eksempel kan trivelige Göteborg fint nås med tog. Også norske byer er verdt et besøk, mener Hermstad.

— Det høres flottere ut å dra langt. Men ofte kan du oppleve mye av det samme i en by nær deg. Du kan bo på hotell, spise ute og kanskje gå på konsert, sier han.

Også Moland i Reiselyst tror mange kan ha glede av det litt mer lokale.

— For eksempel er Trondheim en hyggelig by. Og Drammen, for den saks skyld!

Øivind Skar slår et slag for båtreiser til Nord-Jylland. Det har etter hvert blitt mange ruter mellom Norge og Danmark, og det går hurtiggående ferger til Hirtshals fra både Larvik og Kristiansand. Tar du med deg bilen, er vakre Skagen godt innen rekkevidde.

Populære svippturer

Trivago er en prissammenligningsportal for hotellbookingsider. Her ser du hvilke byer flest brukere ble videreført til via trivago.no (norsk plattform) første halvår i år. Tallene gjelder hotellopphold på én og to netter. Prosent i parentes.

London (11,8)

Oslo (11,4)

København (6,1)

Bergen (5,8)

Göteborg (5,6)

Trondheim (3,4)

Stockholm (2,8)

Amsterdam (2,7)

Barcelona (2,3)

Paris (2,2)

Tips til reisen

Pakk lett og ta bare med håndbagasje. Hvis du må sjekke inn bagasjen: Ta med truse, sokker og tannbørste i håndbagasjen, så slipper du å kjøpe noe det første døgnet selv om bagasjen ikke kommer frem.

Ha alltid med en kopi av passet. Da sparer du tid og arbeid dersom passet blir stjålet.

Ha med to kredittkort – og heller kredittkort enn vanlig bankkort.

Ta med litt cash, men ikke mye. I Europa er 80–90 euro nok.

Reiser du mye: Ha en god helårsreiseforsikring. Betaler du over 50 prosent av reisen med kredittkort, får du reiseforsikring på kjøpet.

Les også:

- Dette er Norges fremste matregion

Strand og storby på samme helg

Verdens mest avslappende sted? Det er i Norge

Publisert
BT anbefaler

Lørdag er siste åpnings­dag på to år. Dette skjer med butikkene.

Bare et fåtall får nye lokaler.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. NTB: Regjeringen forbereder store lettelser i korona­tiltakene

  2. – Vi kan godt løsne opp nå

  3. Retten mener hun burde blitt hørt: – En knusende dom

  4. Mann tiltalt for voldtekt

  5. Her kommer kjempebølgene

  6. – Konsekvensen av å feile var mange syke og dødsfall