Juan Manuel Santos fikk fredsprisen i Oslo

For mange colombianere syntes fred å være en umulig drøm for bare noen år siden, understreket fredsprisvinner Juan Manuel Santos i nobelforedraget sitt.

Publisert Publisert

MOTTOK FREDSPRISEN: Juan Manuel Santos mottok Nobels fredspris i Oslo Rådhus lørdag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– For bare seks år siden våget vi colombianere ikke å forestille oss slutten på en krig vi hadde lidd under i et halvt århundre. I dag, etter seks år med vanskelige, alvorlige og tidvis intense forhandlinger, kan jeg fortelle dere og hele verden – med dyp ydmykhet og takknemlighet, og med støtte fra våre venner over hele kloden – at det colombianske folk er i ferd med å gjøre det umulige mulig, sa Santos i foredraget i Oslo rådhus lørdag.

I talen som ble holdt på spansk sa Santos at både colombianere og resten av verden ble overrumplet da en folkeavstemning for to måneder siden endte med et nei til fredsavtalen med FARC.

Fire dager senere ble tildelingen av årets fredspris offentliggjort, og Santos sa at nyheten kom som en gave fra oven.

– På et tidspunkt da vårt skip syntes å være i fri drift, var fredsprisen den medvinden som brakte oss til vårt bestemmelsessted: Fredens havn!

STJAL SHOWET: Juan Manuel Santos' kone stjal showet på nobelutdelingen med en hvit kjole med fredssymbol i ryggen. Idet Maria Clemencia Rodriguez snudde ryggen til kameraene, ble en åpen rygg med utskjæringer av et fredssymbol synlig. Foto: Larsen, HÂkon Mosvold / NTB scanpix

Enorme muligheter

Før han holdt talen deltok han med et par hundre elever på Nobels Fredssenter.

– Barna er de aller viktigste i fredsprosessen. Jeg vil at de skal få et land med flere muligheter, med dører som åpner seg for dem, sa fredsprisvinner Juan Manuel Santos på Redd Barnas fredsprisfest.

– Jeg vil at de unge og den neste generasjonen skal få et normalt samfunn, sa en smilende Santos på spørsmål fra norske barn.

Alle de triste historiene om voksne og barn som ble ofre i den 50 år lange borgerkrigen har gitt ham energi til å fortsette kampen, fortalte han. Santos har stor tro på framtida og på varig fred i Colombia. Han mener at det vil ta tid, men at folk vil lære å tilgi hverandre.

– Colombia er et vakkert land med vakre mennesker. Vi er det land med flest fuglearter, sommerfugler og frosker. Vi har et enormt biomangfold og er så rike på ressurser. Freden vil åpne for enorme muligheter, sa fredsprisvinneren. 

– Et utrolig mot

Utenriksminister Børge Brende (H) håper lørdagens seremoni til ære for årets fredsprisvinner Juan Manuel Santos markerer slutten for Colombias 50 år lange konflikt.

– Han har vist et utrolig mot og fått gjennom en avtale sammen med FARC som kan få slutt på denne helt utrolig vanskelige situasjonen for Colombia gjennom så mange år, sa Brende til NRK på vei inn til seremonien i Oslo rådhus.

– Det er viktig at ofrene settes i sentrum, understreker Brende, som viser til at krigen har kostet 200.000 mennesker livet og drevet millioner på flukt i eget land.

Norge har fungert som tilrettelegger under fredsprosessen i Colombia.

Krise og konflikt

Statsminister Erna Solberg (H) mener Colombia kan være til eksempel og inspirasjon for andre land i måten partene klarte å forhandle fram fred på.

På vei inn til fredsprisseremonien i Oslo rådhus mintes Solberg da hun selv besøkte Colombia og grenseområdet til Venezuela i 2005. Der traff hun mange som hadde flyktet fra volden.

– Dette har vært en krise og en konflikt som har hatt utrolig mange ofre, sa Solberg.

Publisert