Trump ønsker sine fiender godt nytt år

USAs påtroppende president Donald Trump kom med en noe uvanlig nyttårshilsen lørdag, og det samme gjorde lederen for den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram.

Publisert Publisert

Om 20 dager overtar Donald Trump som USAs president. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Gledelig nytt år til dere alle, inkludert mine mange fiender og de som har kjempet mot meg og tapt så grundig, lyder twittermeldingen fra Donald Trump på årets siste dag.

– De aner ikke hva de skal gjøre nå. Love, fortsetter USAs påtroppende president som ferier nyttår på sin private Mar-a-Lago klubb i Palm Beach i Florida.

Bekjempe fattigdom

Kinas president Xi Jinping holdt en noe mer ordinær nyttårstale, der han lovet fortsatt fokus på fattigdomsbekjempelse, samtidig med at han lovpriste Kinas teknologiske fremsteg, blant annet landets romfartsprogram.

Xi la også vekt på Kinas økende rolle internasjonalt og understreket at Beijing er fast bestemt på å forsvare landets territorielle integritet.

Viktig og riktig

Tysklands statsminister Angela Merkel forsvarte sin kontroversielle beslutning om å åpne grensene for flyktninger som sto fast i Ungarn.

Merkel trakk videre frem bombingen av Aleppo det siste året som eksempel på «hvor viktig og riktig» det er å tilby beskyttelse til dem som flykter fra krigens grusomheter.

Den tyske statsministeren oppfordret videre sine landsmenn til å holde fast ved demokratiske verdier og lovet å skjerpe landets sikkerhet i kjølvannet av terrorangrepet mot et julemarked i Berlin.

– Ny uavhengighetskrig

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tegnet i sin nyttårstale et bilde av en nasjon under angrep.

– Tyrkia kjemper nå en ny uavhengighetskrig, sa Erdogan.

– Terroristorganisasjonene er kun det synlige ansiktet og redskapet i denne krigen, vi kjemper i bunn og grunn mot de makter som står bak disse organisasjonene, sa den tyrkiske presidenten, som nylig anklaget USA og andre vestlige land for å støtte kurdiske opprørere og grupper som IS.

– Drepe og slakte

Lederen av islamistgruppen Boko Haram i Nigeria, Abubakar Shekau, gikk lenger enn de fleste i sitt nyttårsbudskap, som han har spredt i form av en video på YouTube.

Shekau oppfordrer i talen sine tilhengere til «å drepe, slakte og bortføre ... og til å sprenge bomber over alt».

Boko Haram-lederen avviste videre påstanden fra Nigerias president Muhammadu Buhari, som i forrige uke hevdet at islamistgruppen nå synger på siste verset.

– Vi lever i beste velgående, lyder svaret fra Abubakar Shekau.

Publisert