Tyrkia: - Terrorgruppe bak Ankara-angrep navngis snart

Ankara: Etterforskningen av selvmordsangrepet som kostet 37 mennesker i Tyrkias hovedstad Ankara, er snart klar, varsler statsminister Ahmet Davutoglu.

Krimteknikere arbeider på stedet der en bilbombe eksploderte i Ankara i Tyrkia søndag kveld. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Ingen gruppe tok umiddelbart på seg ansvaret for søndagens blodbad, men flere ikke navngitte tjenestemenn pekte raskt på det kurdiske arbeiderpartiet PKK. Den terrorstemplede geriljaen har i en årrekke ført et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

— Vi har konkret informasjon om terrorgruppen bak angrepet, sier statsministeren i en uttalelse natt til mandag.

Davutoglu sier etterforskerne har solide ledetråder. Innenriksminister Efkan Ala fastslo søndag at etterforskningen kan avsluttes allerede neste dag, og at de ansvarlige da skal navngis.

Over 100 såret

Den voldsomme eksplosjonen skjedde i nærheten av en av byens største bussholdeplasser, i den travle Guven-parken i handelsdistriktet Kizilay. Tyrkiske tjenestemenn sier det var en eller flere selvmordsbombere i bil som slo til rundt klokka 18.45 søndag kveld.

125 mennesker ble såret, og tilstanden for 19 av dem er alvorlig, opplyste helseminister Mehmet Muezzinoglu søndag kveld.

Angrepet, som er det tredje i sitt slag i Ankara på bare fem måneder, skjedde i et område som huser både statsministerens kontor, parlamentet og flere utenlandske ambassader. Australias ambassadør til Tyrkia, James Larsen, satt i en bil bare 20 meter unna der hvor bomben gikk av, opplyser australske myndigheter.

Medieforbud

Øyevitner forteller om grufulle scener. Dogan Asik satt i en buss sammen med rundt 40 andre og ble selv såret av bomben, melder AP.

— Bussen senket farten. En bil kjørte forbi oss og pang, så eksploderte den, forteller 28-åringen til nyhetsbyrået.

En dommer i Ankara var snar med å legge ned forbud mot å spre noe informasjon på internett om blodbadet, og innbyggernes tilgang til Twitter og Facebook ble begrenset. Det har blitt regelen etter slike hendelser i Tyrkia, der myndighetene slår stadig hardere ned på regjeringskritiske medier.

Tredje angrep

Det første angrepet i hovedstaden i oktober kostet over 100 menneskeliv. Ekstremistgruppen IS, som har base i nabolandene Syria og Irak, tok på seg ansvaret for dette og flere andre blodige terrorangrep i Tyrkia i fjor.

Det forrige selvmordsangrepet i Ankara skjedde i februar og rammet en militærbuss. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, tok på seg ansvaret og sa det var hevn for den tyrkiske hærens aksjoner sørøst i Tyrkia. 29 mennesker, de aller fleste av dem soldater, ble drept.

En to år lang våpenhvile mellom regjeringen og kurdiske opprørere brøt sammen i fjor sommer. Siden har tyrkiske sikkerhetsstyrker ført en massiv militærkampanje mot PKK og kurdiskbefolkede områder i de sørøstlige delene av landet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Minst 28 drept i bombeangrep i Tyrkia

  2. Syv drept i angrep mot tyrkisk militærkolonne

  3. EUs portvokter

  4. Hatfabrikken

BT anbefaler

Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten.

Vibekke og Lasse Michelsen vil at du skal vite at Morten fikk gjort mye før han ble psykisk syk.