Skuddene ble avfyrt da observatørene nærmet seg en kontrollpost bemannet av pro-russiske styrker. Ingen ble skadd i hendelsen, opplyser Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Det ble avfyrt flere skudd, trolig tre, idet bussene med observatører nærmet seg kontrollposten ved Armjansk, på veien som leder fra fastlandet og over til halvøya, ifølge en kilde i observatørstyrken. Kilden legger til at det ikke virket som om skuddene var rettet direkte mot kolonnen med observatører.

Det var om lag 40 væpnede menn iført balaklava og militæruniform på kontrollposten.

— De virket mer selvsikre i dag enn for to dager siden, sier den ikke navngitte kilden til nyhetsbyrået AFP.

Tredje gang

Det er tredje dag de ubevæpnede observatørene fra OSSE blir nektet å slippe inn på Krim for å inspisere hva som foregår der.

De to første gangene skjedde avvisningen fredelig og uten bruk av våpen. Fram tilOSSE-oppdragets slutt kommende onsdag blir hver eneste vei og alle diplomatiske midler forsøkt, opplysteOSSEs talskvinne Cathie Burton i Wienlørdag.

Observatørene trekker seg nå tilbake til nærmeste største by, Kherson, for å avgjøre hva de vil gjøre videre.

Norske observatører

To nordmenn deltar i den ubevæpnede observatørstyrken som OSSE har sendt til Ukraina. Observatørene er sendt på forespørsel fra den ukrainske overgangsregjeringen i Kiev og består av militærpersonell fra i alt 21 av OSSEs 57 medlemsland.

OSSE-styrken har sitt mandat fra det såkalte Wien-dokumentet fra 2011, som tillater land å ta imot OSSE-observatører for «å forsøke å redusere bekymringer om uvanlig militær aktivitet».

Russland er selv medlem av OSSE.