16 år gammel gutt pågrepet

Tysk politi har pågrepet en 16 år gammel gutt i forbindelse med angrepet i München fredag.

RAZZIA: Politiet gjennomsøkte natt til lørdag hjemmet til drapmsannen, bare noen kilometer fra åstedet. Foto: NTB Scanpix

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Tysk politi opplyser at gutten,som er av afghansk opprinnelse, var en venn av den nå avdøde gjerningsmannen David Sonboly (18). Han er mistenkt for å ha unnlatt å informere politiet om Sonbolys planer.

– Vimistenker at han var klar over det som skulle skje, opplyser tyskpoliti søndag kveld.

Ni mennesker ble drept da 18 år gamle Sonboly fredag åpnet ild ved og på kjøpesenteret Olympia i München.

Pågripelsen av 16-åringen er den første politiet gjør i forbindelsemed massakren.

Planla angrepet i ett år

Etter en razzia i gjerningsmannens hjem, hvor blant annet Sonboly sin datamaskin ble beslaglagt, melder tysk politi at 18-åringen har planlagt angrepet i ett år.

Süddeutsche Zeitung skriver at massedrapsmannen var svært opptatt av både massakren på Utøya og av skoleskytingen i Winnenden i Sør-Tyskland i 2009, der en 17-åring skjøt og drepte 15før han tok sitt eget liv.

Etterforskerne er nå sikre på at 18-åringen ikke hadde noen bånd til militante islamistgrupper som IS, og de tror heller ikke at det lå politiske motiver bak massakren.

— Han var ikke motivert av politisk ideologi og han valgte sine ofre helt tilfeldig, sa statsadvokat Thomas Steinkraus-Koch søndag.

Politiker-krav:

Les også

Ønsker strengere våpenlover i Tyskland

KASSER MED MATERIALE: Politiet hentet lørdag ut kasser med beslagslagt materiale fra leiligheten der gjerningsmannen og familien bodde. Foto: NTB Scanpix

Tok bilder på tidligere åstedSonboly hadde ifølge avisen besøkt Winnenden selv og tatt bilder der, før han gikk amok og drepte ni i og rundt Olympia-kjøpesenteret i München fredag.

Våpenet, en 9 mm Glock-pistol av samme type som massedrapsmannen på Utøya brukte, skal Sonboly ha kjøpt på det såkalte mørke nettet – en del av internettet som krever spesiell programvare for å få tilgang, og som gjør det enklere å opptre anonymt.

Skjøt med teater-rekvisitt

Pistolen var ifølge Süddeutsche Zeitung i 2014 blitt bygd om så den ikke kunne skytes med, for bruk som teater-rekvisitt.

Men denne modifiseringen var senere blitt reversert, slik at våpenet igjen ble funksjonsdyktig. Det skal ha et godkjenningsmerke fra Slovakia. Politiet skal ha funnet totalt 58 patronhylser etter masseskytingen fredag, og alle med unntak av en hylse skal stamme fra 18-åringens pistol.

Skeptisk forsker:

Les også

Gule advarer mot å trekke forhastede slutninger

MINNES: Mange la i helgen ned blomster rundt åstedet for massedrapene i München. Foto: NTB Scanpix

Drepte på femårsdagenMassakren i München skjedde på femårsdagen for drapene på Utøya og bomben i regjeringskvartalet i Oslo. Allerede lørdag sa tysk politi at det var sannsynlig at 18-åringen var inspirert av Anders Behring Breivik.

Blant funnene skal det være en bok om skoleskyting: «Amok i hodet – hvorfor skoleelever dreper» av en amerikansk psykolog og forsker. Ifølge avisen Bild brukte Sonboly innimellom også et foto av Breivik som profilbilde på sin WhatsApp-profil.

18-åringen tok sitt eget liv etter massakren fredag kveld og hadde ifølge politiet fått behandling for psykiatriske problemer tidligere.

TILSKUERE: To kvinner ser på stedet der massedrapsmannen døde for egen hånd i München. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB Scanpix

— La aldri merke til hamNaboer og skolekamerater tegner et bilde av 18 år gamle David Ali Sonboly som en rolig, men også plaget ung mann som få la merke til – før han fredag gikk amok. Foreldrene er fra Iran, selv ble han født i Tyskland, og hadde både tysk og iransk pass.

— Jeg la aldri merke til ham. Jeg kan ikke huske å ha sett ham, sa naboen Chauan Hussein til journalister lørdag.

Noen timer tidligere var leiligheten til Sonboly-familien blitt stormet av væpnet, tysk spesialpoliti. Hussein var – i likhet med alle andre som kjente familien – sjokkert over hva den 18-årige skoleeleven hadde gjort.

— Jeg kjente faren, og har sett den yngre broren, for han har av og til spilt fotball med min bror. Faren har alltid vært høflig. En hyggelig type. 18-åringen har jeg aldri lagt merke til, sa Hussein.

Gjerningsmannen bodde med sin far, som var drosjesjåfør, sin mor og sin yngre bror. Huset var et nyere leilighetskompleks sentralt i München, der det både var luksusleiligheter og sosialboliger.

Innlagt i fjor

Flere forteller at David Ali Sonboly gjorde lite av seg. Ifølge politiet hadde han hatt psykiske problemer. Süddeutsche Zeitung skriver at han i fjor var innlagt i to måneder på sykehus, og at han senere har gått i terapi.

Sonboly var deprimert og hadde «angst for kontakt med andre».

At han hadde slitt psykisk fremgår også av munnhoggeriet han hadde med Thomas Salbey, en nabo til kjøpesenteret, midt under skytedramaet.

Ordvekslingen ble filmet med mobilkamera, og 18-åringen roper blant annet at han har vært innlagt for psykiatrisk behandling. Han sier også at han er blitt mobbet i syv år.

Flere forteller til tyske journalister at 18-åringen var blitt mobbet på skolen. I politiets registre er han registrert ved to tilfeller, begge ganger som offer: Det ene var en voldsepisode, det andre et tyveri.

Ifølge nyhetsmagasinet Focus skal han ha strøket på en avslutningsprøve på skolen samme dag som skytingen skjedde.

Ivrig dataspiller

18-åringen var ivrig bruker av videospill. Avisen Bild har snakket med en skolekamerat som forteller at han var blitt kastet ut av en spill-gruppe på nettet, fordi han stadig kom med trusler – blant annet om at han skulle skyte dem. Samme dag som han drepte skal ha ha formulert seg truende på nettet, ifølge avisen.

BT retter: Süddeutsche Zeitung meldte først at Anders Behring Breiviks manifest ble funnet liggende på drapsmannens datamaskin. Denne informasjonen har avisen senere trukket.

TILSKUERE: To kvinner ser på stedet der massedrapsmannen døde for egen hånd i München. Foto: Arnd Wiegmann, Reuters/NTB Scanpix

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Her serverer han første øl på tre uker: – Kø utenfor

– Det er komisk, sier daglig leder på Fotballpuben om serveringsreglene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mutant-utbruddet: Høie avviser Oslos vaksinekrav

  2. Feststemte bergensere i kø for å få alkohol: «Trekk tilbake!»

  3. Randi etterlyste munnbind på Haukeland. Nå kan innlegget hennes få konsekvenser.

  4. Skoene sto ikke i gangen. Christoffer (29) svarte ikke på mobilen. Foreldrene forsto at noe var galt.

  5. – Glatte veier overalt. En evig kamp om å legge på nytt salt.

  6. Her slukker de båt­brannen på Askøy