Syklonens styrke ble oppgradert til høyeste nivå da den traff land like etter klokken 23 torsdag kveld norsk tid. Myndighetene advarer mot vindkast opp til 82 meter i sekundet, høy sjø, oversvømmelser og springflo.

— Dette kommer til å bli katastrofalt. Det er det ingen tvil om, sier visepolitimester Ian Stewart i Queensland-politiet. Han kaller situasjonen «desperat».

SYKLON: Dette satellittbildetet er fra onsdag denne uken og viser syklonen Marcia på vei mot Australia.
SCANPIX

— Vårt hovedmål fra nå av er å sikre alle liv i området, sier Stewart.

To fiskere var savnet før syklonen traff land, men de ble senere funnet i god behold.

Forberedelser

Australias meteorologiske institutt regner med at syklonen kommer til å forårsake store ødeleggelser på bygninger og elektrisitetsforsyning. Folk oppfordres derfor til å holde seg innendørs eller oppsøke evakueringssentre, en oppfordring mange ikke nølte med å følge. Alle sykehusene i Queensland er i beredskap.

Syklonen traff land nord for Yeppoon, om lag 670 kilometer nord for Brisbane, og forflytter seg sørover gjennom et område med rundt 170.000 innbyggere. Så langt unna som i Brisbane arbeidet folk iherdig med å legge ut sandsekker for å beskytte boliger mot vannmassene. 134 skoler og 43 barnehager har blitt stengt i delstaten, og flygninger er blitt innstilt i påvente av at uværet skal gi seg.

To sykloner

En annen tropisk syklon, Lam, traff litt tidligere kysten av Northern Territory med vindkast på opptil 43 meter i sekundet. Lam svekket seg etter hvert som den gikk lenger inn i landet. Meteorologene regner med at den svekker seg så mye i løpet av fredag at den blir nedgradert til laveste kategori.

— En foreløpig sjekk i databasen vår indikerer at det er første gagng vi har hatt to tropiske sykloner innen 24 timer i Australia, heter det i en uttalelse fra Australias meteorologiske institutt.

Ingen personer var blitt meldt skadd fram til 6-tiden fredag morgen norsk tid. Men de første meldingene etter at Marcia traff Queensland-kysten går ut på at strømlinjer har falt ned og trær blåst over ende. Lam forårsaket skader på bygninger, hus, strøm- og vannforsyning.