Men den rødgrønne regjeringen i Danmark fortsetter, og SF, søsterparti til norske SV, utgjør en del av dens parlamentariske grunnlag, opplyste SFs partileder Annette Vilhelmsen på en pressekonferanse i København torsdag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt, som også leder det danske sosialdemokratiske partiet, forsikret på en pressekonferanse at regjeringen fortsetter som en koalisjon av hennes parti og det liberale Radikale Venstre.

En ny regjering blir presentert om «kort tid», ifølge Thorning-Schmidt. Danske medier mener det tidligst kan skje fredag.

Partileder trekker seg

Seks ministre fra SF forsvinner, men politiske kommentatorer mener Thorning-Schmidt kanskje vil benytte anledningen til å endre departementsstrukturen.

Etter et krisemøte der SFs folketingsrepresentanter og landsstyre deltok onsdag kveld, meldte tre ledende SF-ere at de trakk seg fra sine verv.

Torsdag morgen var det klart at minst to av SFs representanter ville boikotte en avstemning i Folketinget. Tidlig på formiddagen meldte danske medier at SF hadde besluttet å trekke seg fra regjeringen. SFs leder hadde også bestemt seg for å gå av.

— Som det er blitt kjent, har jeg bestemt meg for ikke å stille på nytt som formannskandidat, sa Vilhelmsen på en pressekonferanse.

— Det vil bli innkalt til ekstraordinært landsmøte, og i den forbindelse vil det bli valgt ny formann.

Statsråd skifter parti

Samtidig skifter den danske helseministeren parti fra SF til Socialdemokraterne. Helseminister Astrid Krag kunngjorde partiovergangen på Facebook. Det er ifølgeDanmarks Radioikke avklart om Krag fortsetter som helseminister i den nye regjeringen.

— De siste begivenhetene har gjort det klart at Socialdemokraterne nå er det partiet som best favner mine holdninger, skriver Krag.

SFs interne opprør mot et forslag som partiet selv har vært med på å utarbeide og godkjenne, har utløst sterke reaksjoner fra partifolk som støtter forslaget.

— SF kan ikke opptre som et ansvarlig parti. Dette er noe av det mest pinlige og latterlige jeg har opplevd, sier SFs kulturpolitiske talsmann Ole Sohn, tidligere partiets gruppeleder i Folketinget.

Folketingsmedlem Özlem Cekic skrev på sin Facebook-side at statsminister Helle Thorning-Schmidt hadde varslet at hun kaster SF ut av regjeringen om så mye som en eneste SF-er støttet forslaget om å utsette behandlingen av kapitalutvidelsen i Dong Energy.

Det var Enhedslisten på ytre venstre fløy som hadde satt frem forslaget, som torsdag formiddag ble avvist med overveldende flertall i Folketinget.

Nekter for trusler

Thorning-Schmidt avviste seinere på sin pressekonferanse at hun hadde truet med noe slikt.

— Jeg har ikke stilt noen ultimative krav eller truet SF-erne. Jeg har ikke på noen måte truet med den slags, sa hun.

Det er et forslag om kapitalutvidelse av det største og statseide danske energiselskapet Dong Energy som har skapt den intense striden i SF, selv om partiets egne ministre var med på avtalen.

Særlig omstridt er forslaget om at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, med sin beryktede historie fra boligkrisen og finanskrisen i USA tidligere på 2000-tallet, skal få kjøpe 19 prosent av aksjene i Dong Energy. Selskapet skal over tid også børsnoteres.

Enkelte frykter at Dong Energy da vil ende på utenlandske hender under kontroll av noen som opererer fra postboksselskaper i skatteparadiser.