Ifølge øyenvitner i Qusair kom angrepet søndag uten forvarsel. Det førte til at flere innbyggere flyktet til fots over grensen til Libanon. Flyktningene er stort sett kvinner og barn, ifølge Reuters' journalist Afif Diab, som befinner seg ved grensen.

Eksplosjonene i Qusair kunne høres ved grensen, som ligger 12 kilometer unna byen.

Qusair ligger ved grensen til Libanon, bare noen kilometer fra Homs, der regjeringsstyrker nylig tok tilbake kontrollen etter nesten fire ukers bombardement.

— Flyangrep

Også i Rastan, like nord for Homs, ser det ut til at en større offensiv er i gang. Angrepene søndag morgen blir beskrevet som massive, og byen skal både ha blitt bombardert fra luften og beskutt med granater.

— Siden i morges har opprørere i den nordlige delen av Rastan vært gjenstand for intensiv beskytning, sier Rami Abdel Rahman, som leder eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights i London.

— Dette er to byer i det sentrale Syria hvor konsentrasjonen av opprørere er størst. Derfor hadde vi forventet at de muligens kunne være Assads neste mål, sier Rahman.

Det er også meldt om sammenstøt i byen Jabal al-Zawiya, som ligger ved grensen til Tyrkia, i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Kampene skal ha brutt ut etter at desertører gikk til angrep på en militærpost. En soldat ble drept, og flere opprørere såret, opplyser eksilorganisasjonen i London.

Nødarbeid må vente

Samtidig var det heller ikke søndag noen tegn til at syriske myndigheter ville slippe hjelpearbeidere inn i bydelen Baba Amro i Homs. I stedet valgte Røde Kors og Røde Halvmåne å dele ut mat og medisiner i landsbyen Abel, 3 kilometer fra Homs.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) hadde også planer om å rykke inn i nabolagene al-Inshaat og al-Tawzii i Homs for å hjelpe familier som har flyktet fra den sterkt ødelagte bydelen Baba Amro.

— Det er et fremskritt, men vi ønsker å gå inn i Baba Amro i dag, sier ICRCs talsmann Hicham Hassan i Genève.

En annen ICRC-talsmann i Damaskus, Saleh Dabbakeh, sier at organisasjonen er svært bekymret for befolkningen i Baba Amro.

Ble lovet tilgang

Innbyggerne i Baba Amro i Homs hadde inntil torsdag vært beleiret av syriske regjeringsstyrker i nesten fire uker. Torsdag skal opprørernes siste stillinger ha falt, men fortsatt vil syriske myndigheter ikke slippe inn sju lastebiler fra ICRC og Syriske Røde Halvmåne, som venter like utenfor bydelen med mat og medisiner.

ICRC sa torsdag at organisasjonen hadde fra fredag morgen fått grønt lys til å bringe inn nødhjelp og til å evakuere sårede.

Senere har en ikke navngitt ICRC-kilde i Damaskus sagt at et team fra ICRC var inne i byen fredag for å kartlegge behovet. Dette ble imidlertid avvist av en offisiell talsmann.

Regimet skal ha begrunnet utsettelsen med at man må rydde vekk miner og småbomber, men opposisjonen frykter at hjelpearbeiderne blir holdt ute for å hindre at de blir vitne til likvideringer av opprørere. (©NTB)