Torsdag kveld kunne Syriske Røde Halvmåne og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) melde at de endelig har fått grønt lys fra myndighetene til å gå inn i bydelen, som er blitt et symbol for opprøret mot president Bashar al-Assad.

Få timer tidligere erklærte regimet i Damaskus at all motstand var slått ned.

— Den syriske hæren kontrollerer hele Baba Amro. De siste lommene av motstand har falt, sa en talsmann for sikkerhetsstyrkene.

Fredag skal hjelpearbeiderne etter planen reise inn i bydelen med mat og medisiner, samtidig som man vil evakuere sårede, ifølge ICRCs talsmann Hicham Hassan i Genève.

Bekymring

Torsdag kveld vedtok et enstemmig FNs sikkerhetsråd en erklæring der de 15 landene beklager at den humanitære situasjonen i Syria blir stadig verre. Også Kina og Russland sluttet seg til uttalelsen. De to landene har tidligere lagt ned veto mot å fordømme Syria i en FN-resolusjon.

Sikkerhetsrådet uttrykker samtidig skuffelse over at regimet i Damaskus ikke har gitt FNs sjef for humanitære saker, Valerie Amos, tillatelse til å besøke Syria.

Opprørere i Den frie syriske hær (FSA) sa tidligere torsdag at de hadde foretatt en taktisk tilbaketrekking fra Baba Amro. Det ble gjort for å beskytte sivile som fortsatt befinner seg i bydelen, ifølge obersten som leder opprørerne. Årsaken skal også ha vært at opprørerne mangler våpen og ammunisjon.

I 26 dager har regimet beleiret nabolaget. Gang på gang har regimet avslått Røde Kors og andre humanitære organisasjoners bønn om våpenhvile og etablering av humanitære korridorer slik at sårede kunne få behandling.

Røde Halvmåne har selv mistet flere arbeidere under det snart ett år lange opprøret i Syria, som har ført til at over 7.500 mennesker har mistet livet.

Frykter massakre

Nå frykter opposisjonen at regjeringsstyrkene vil drepe innbyggere som har stilt seg på opprørernes side.

— Vi ber verdenssamfunnet, muslimske og arabiske land om å gripe inn umiddelbart for å hindre en mulig massakre i de neste timene mot titusener av barn, kvinner og eldre, heter det i en uttalelse fra Det syriske nasjonalrådet (SNC) i Paris.

SNC kritiserer også «forvirringen» i opprørshæren og sier at organisasjonen vil bistå med å gi opprørsstyrkene en ledelse som vil samle rekkene og kontrollere våpenforsyningene til opprørerne.

Den frie syriske hær ble dannet i midten av 2011 og består for det meste av desertører. Selv om mange av medlemmene har militær erfaring, mangler den både utstyr og en klar ledelse.

Fordømmelse i FN-råd

Tidligere på dagen vedtok også FNs menneskerettighetsråd en fordømmelse av Syrias angrep mot sivilbefolkningen. Men her stemte både Russland, Kina og Cuba imot, mens India, Filippinene og Ecuador avsto. Fire land deltok ikke i debatten i Genève, blant dem Syria selv.

Resolusjonen var lagt fram av noen av de arabiske golfstatene med støtte fra vestlige land, blant dem Norge.

I resolusjonen blir Syria fordømt for omfattende brudd mot menneskerettighetene som man mener kan karakteriseres som forbrytelser mot menneskeheten.

Ifølge den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights ble minst 17 syriske sivile drept i kampene rundt Baba Amro torsdag.