- Snowden vil søke asyl i Norge

Spionsiktede Edward Snowden ønsker å søke asyl i Norge, ifølge WikiLeaks.

Publisert Publisert

PÅ FLUKT FRA USA: Edward Snowden

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Snowden leverte en asylsøknad til Russland på det russiske konsulatet i transittområdet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld. Samtidig leverte han asylsøknader eller forespørsler om asylassistanse til en rekke andre land.

WikiLeaks offentliggjorde mandag listen over landene, og Norge er ett av dem.

De andre landene Snowden ber om asyl i skal være Østerrike, Bolivia, Brasil, Kina, Cuba, Finland, Frankrike, Tyskland, India, Italia, Irland, Nederland, Nicaragua, Polen, Spania, Sveits og Venezuela.

Leder Andreas C. Halse i Sosialistisk Ungdom (SU) tok i forrige uke til orde for at Norge bør tilby Edward Snowdenasyl.

I henhold til utlendingsloven kan bare personer som er ved norsk grense eller på norsk jord søke asyl i Norge.

Anklager Obama

Edward Snowden anklaget mandag president Barack Obama for å legge press på andre ledere om å nekte ham asyl, ifølge WikiLeaks. I en uttalelse offentliggjort av WikiLeaks sier Snowden også at Obama-administrasjonen bruker statsborgerskap som et våpen for å hindre ham asyl. Men han sier han «står fast i sin overbevisning», og takker samtidig for støtten han får.

Edward Snowden sier også han er fri til fortsatt å offentliggjøre viktig informasjon som tjener allmennhetens interesse, og føler seg utsatt for en ren forfølgelse.

I et brev sendt til myndighetene i Ecuador som nyhetsbyrået Reuters har fått se, uttaler spionsiktede Edward Snowden seg for første gang siden han flyktet til Moskva fra Hongkong for åtte dager siden.

Utenomrettslig menneskejakt

Han sier i brevet at USA driver en utenomrettslig forfølgelse av ham og takker samtidig Ecuador for å ha tatt hans asylsøknad opp til vurdering.

— Uavhengig av hvor mange dager jeg har igjen, så er jeg fortsatt fast bestemt på å kjempe for rettferdighet i en utilstrekkelig verden. Dersom noen av dagene foran meg realiserer et bidrag til et fellesgode, så vil verden kunne takke Ecuadors prinsipper, heter det i brevet til Ecuador.

Snowden har oppholdt seg på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva siden 23. juni.

I brevet skriver han videre at mens folk verden over har vist ham støtte, så har USA svart med «en utenomrettslig menneskejakt som har kostet meg min familie og min frihet til å reise og leve i fred uten frykt for ulovlige angrep».

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Snowden har søkt asyl i Russland

  2. Guardian: - USA spionerte på alliertes ambassader

  3. Assange: - Kommer flere avsløringer fra Snowden

  4. USA vet ikke hvor mye Snowden fikk med seg