Kerry og Lavrov møtes i London fredag for å diskutere Krim-krisen, og den amerikanske utenriksministeren vil være tydelig på dette punktet overfor Lavrov, ifølge en talsperson i Det hvite hus.

I tillegg vil Kerry be om Lavrovs synspunkter om hvorvidt folkeavstemningen søndag bryter ukrainsk lov.

I forkant av møtet fredag innrømmer den russiske utenriksministeren at konflikten er utfordrende.

— Det er vanskelig situasjon vi befinner oss i. Mange hendelser har funnet sted og mye tid har gått tapt, uttalte Lavrov ifølge AFP.

Les også:

Omstridt folkeavstemning

Møtet mellom utenriksministrene skjer knappe to dager før folkeavstemningen på Krim-halvøyen og regnes som siste mulighet for å kunne hindre folkeavstemningen i å bli gjennomført.

sza81db5.jpg

Innbyggerne på Krim skal bestemme om hvorvidt halvøyen skal løsrive seg fra Ukraina og bli en del av Russland. Det er 1,5 millioner stemmeberettigede innbyggere på Krim, og resultatet blir kjent gyldig dersom over 50 prosent avgir stemme. Det er ventet at rundt 80 prosent vil stemme ja til russisk flagg.

Før avreisen til London sa Kerry at han innser at det er nærmest umulig å stoppe den planlagte folkeavstemningen.

Kerry har tidligere advart Russland mot konsekvensene det vil få for forholdet mellom de to landene dersom Krim blir knyttet til Russland. Verken Ukraina eller Vesten anerkjenner folkeavstemningen og mener den er ulovlig.

Dårlig stemning

Like før møtet med Lavrov, møtte Kerry Storbritannias statsminister David Cameron og utenriksminister William Hague for å drøfte problematikken.

Før møtet fredag anklaget Russland amerikanske myndigheter for å ha diskriminert russiske journalister og nektet dem adgang til pressekonferansen mellom president Barack Obama og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk i Washington onsdag.

— Det virker som Washington elsker å snakke om ytringsfrihet og rettigheter til journalister, men de følger ikke disse prinsippene selv. De foretrekker «godkjente» medier som propaganderer den «påbudte» informasjonen, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.