20 barn i alderen tre til ti år skal være blant de drepte etter skyting på Sandy Hook barneskole i Connecticut nordøst i USA.

Totalt er 27 mennesker døde, inkludert drapsmannen.

— Skytteren ble funnet død inne i bygningen, sa polititalsmann Paul Vance under en pressekonferanse fredag kveld norsk tid.Etter det CBS News erfarer, døde den antatte drapsmannen av et selvpåført skuddsår.

— Allmennheten er ikke lenger i fare, tilføyde han. Ifølge politiet er skolebygningen nå sikret etter massakren.

- Skjøt og drepte moren

CNN oppga drapsmannen som Ryan Lanza (24) fra New Jersey. Det skal være feil. New York Post rapporterer at navnet er Adam Lanza.

Forvirringen kan ha oppstått fordi massemorderen bar brorens ID-papirer.

Blant ofrene hans er rektor og skolepsykologen - og hans egen mor, som var lærer på skolen.

Ifølge NBC News er også én av Lanzas foreldre funnet død i et hjem i delstaten New Jersey. Det er uklart om dette er moren, eller et annet familiemedlem.

NBC melder at det var klasserommet der moren jobbet som ble angrepet.

Øyenvitner har beskrevet gjerningsmannen som maskert og svartkledd. Flere kilder opplyser ifølge amerikanske medier at han skal ha hatt skuddsikker vest og fire våpen på seg, deriblant to håndvåpen av typen Glock og SIG Sauer. Han skal også ha båret en rifle.

Verste siden 2007

Politiet brukte politihunder i søket på og rundt skolen som har rundt 600 elever. NBC melder at politiet fant to håndvåpen.

Skolen har ifølge CNN et strengt sikkerhetsregime. Besøkende må først ringe på døren og slippes inn etter at de har blitt identifisert på et overvåkingskamera. Inne på skolen må de legitimere seg. Slike sikkerhetsopplegg er vanlig på amerikanske skoler, skriver Aftenposten.no.

Dette er en den verste skyteepisoden i USA siden en student skjøt og drepte 32 andre studenter ved Virginia Tech i 2007 (se også faktaramme).

«Min datters lærer er en helt»

USAs president Barack Obama blir løpende orientert, opplyser Det hvite hus. Han står på at han ønsker et forbud mot automatvåpen, sier pressetalsmann Jay Carney.

— Men jeg synes ikke i dag er dagen til å diskutere våpenpolitikk, tilføyer pressetalsmannen.

Brenda Lebinski har en 8 år gammel datter på skolen.

— Min datters lærer er min helt. Hun låste alle barna inn i et kott, og det reddet livene deres, sier Lebinski til lokalavisen Newtown Patch.

— Rundt 20 foreldre fikk akkurat beskjed om at deres barn er døde, sier et øyenvitne til TV-stasjonen WCBS.

Et øyenvitne sier til kanalen at hun så to barn, en med blod i ansiktet, den andre med skader på hånden.

Foreldrene ble bedt om å holde seg hjemme, og ikke komme til skoleområdet.

Skoleinspektøren opplyste til AP at alle skoler i distriktet er stengt, for å ivareta sikkerheten til elever og ansatte.

Oftest i middelklassestrøk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til NTB at skoleskytinger er vanligst i hvite middelklassestrøk og at det er visse strukturer som går igjen i de fleste slike hendelsene.

— Man vet etter hvert ganske mye om dette i USA, og det er en del trekk som gjentar seg, både når det gjelder gjerningsmenn og skoler, sier Bjørnebekk. Hun snakker generelt om skoleskytinger og ikke om den konkrete saken i Newtown, Connecticut fredag kveld.

— Det er sjelden slike situasjoner oppstår på skoler der det er mye vold og andre problemer. De er hyppigst på skoler i hvite middelklasser, det vi nærmest kan kalle «en sosiologs idealsamfunn», forteller Bjørnebekk, som er ansatt som forsker ved Politihøgskolen.

Les mer om hva Bjørnebekk sier i denne artikkelen.

Er du i nærheten? Kontakt oss på 2211 (SMS/MMS), eller send e-post

REDDET: En mor løper i sikkerhet med sine barn.
SCANPIX
OMRINGET: Store politistyrker rykket ut etter meldinger om skyting i skolens barnehageavdeling. Politiet fikk melding om skyting på skolen rundt klokken 09.40 fredag morgen lokal tid. I tillegg til politifolkene er politihunder samt ambulanser, andre nødetater og media samlet på stedet.
SCANPIX